18.10.2023 | 16:18
Васко Ухото в схема със съветник на Асен Василев
Ако загуби местните избори, Турзиев ще продължи да управлява мащабния си бизнес

Съветник на финансовия министър Асен Василев, жената на депутата Божидар Божанов, дясната ръка на Иво Прокопиев от „Капитал“, третият в листата за общински съветници на ГЕРБ за София. Това е профилът на съдружниците и бизнес партньорите на Васил Терзиев – Васко Ухото, който е кандидатът на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ за кмет на столицата. Ако загуби изборите, той ще продължи да управлява мащабния си бизнес. Ако спечели обаче, ще трябва да прехвърли на роднини и приятели фирмите си, защото като градоначалник няма право да се занимава с частен бизнес, пише „Филтър“.

Мултимилионерът с баща и дядо от Държавна сигурност изглежда е постигнал всичко в предприемачеството. Преди години Терзиев продаде най-успешния си бизнес с фирмата „Телерик“, за която се твърди, че е започнала с капитали на ДС. След това Терзиев продължава да печели от иновативни продукти, макар и в по-малък мащаб, заедно с основателите на „Телерик“, но и с други любопитни хора, които показват каква е връзката му с ПП-ДБ.

Светла Симидчиева например е съдружник на Васил Терзиев в „Мадж.ио“ ООД, която се занимава с информационни технологии, интернет, иновации и патенти. Стартъп компанията е основана през 2017 година. Съдружници са и чужди фирми. Един от големите собственици на капитала е Васил Терзиев, както и Светла Симидчиева, която е управител. Дамата е от Хасково и беше кандидат за депутат от „Продължаваме промяната“ на последните избори, но не влезе в парламента. В правителството с премиер Кирил Петков тя е била съветник на съгражданина си Асен

В същата компания 15% дял има и Екатерина Михайлова. Това е жената, с  която бившият министър на иновациите и настоящ депутат Божидар Божанов живее на семейни начала. В декларацията си като член на кабинета на четворната коалиция той е посочил, че дамата  до него притежава акции в компанията,  където съдружник й е Васил Терзиев. Koгато стана министър, Божидар Божанов прехвърли фирмите си точно на Екатерина Михайлова.

Васил Терзиев е имал бизнес отношения и с кръга „Капитал“, където е на пиедестал въпреки старта от Държавна сигурност. През 2009 година Терзиев излиза от управлението на фирмата си „Ейч Ес Би Ви“ ЕАД, а на негово място влиза Теодор Захов от „Икономедия“ на кръга „Капитал“. После Захов я преименува и досега работи в сферата на софтуера.

Любопитни са и отношенията на Васил  Терзиев с Любомир Минчев –  основател и директор на друга голяма софтуерна компания – „Телелинк“.  Минчев е трети в листата на ГЕРБ-СДС за общински съветници, а името му се спрягаше като кандидат за кмет преди месеци. Двамата са семейни приятели повече от 20 години. Учили са заедно в Американския университет в България. Споделят общи евроатлантически ценности и не са казвали лоша дума един срещу друг.

До началото на предизборната кампания Терзиев и Минчев са в управителния съвет на сдружението „Ендевър“, което работи безвъзмездно за подобряване на бизнес средата у нас с подкрепата на САЩ.

Васил Терзиев очевидно е комбинативен човек, който като всеки човек с големи предприемачески амбиции формира връзки и бизнес съдружия с хора, които са от широкото ветрило на политическия спектър. Така той си осигурява явна и скрита подкрепа за различни икономически, а в  случая и политически проекти. Ако стане кмет, той очевидно ще има рамо от представители на различни партии, които въпреки декларирания си протест срещу наследниците на Държавна сигурност нямат нищо против да завъртят обща дейност с тях.

1 коментар

  1. чичак каза:

    Абе този е ясно, че не става, обаче нищо не пишете за Тонка. Явно е цялата в бяло.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране