24.09.2019 | 23:54
Във Франция спасиха 167 българи – “трудови роби”
Сънародниците ни са работили сезонно в четири различни фирми за производство на вино

Властите на България и Франция, с подкрепата на Европол, са спрели дейността на организирана криминална група, замесена в търговия с хора с цел експлоатация на работна сила и пране на пари. По време на спецоперацията са били спасени 167 българи – жертви на трудова експлоатация. Сънародниците ни са работили сезонно в четири различни фирми за производство на вино близо до град Лион.

Арестувани са четирима заподозрени – трима от България и един от Франция. Българските членове на групата са били отговорни за набирането на персонал в България, докато французинът е организирал логистика, включително настаняването на работниците.

Българите били наети чрез законна агенция по заетостта в България. Договорът бил за надница от 60 евро на ден, било им обещано покриване на транспортните и жилищните разходи. Щом пристигали обаче, били принудени да живеят в къмпинг, приспадали са им пари от надниците за храна, а при приключването на договорите от сумата били приспадани транспортните разходи и други плащания. По този начин мнозина от тях нямали възможност да се върнат в България. Пострадалите са хора с нисък социален статус и с недобър опит.

Възнаграждението, което арестуваните са присвоявали, е влагано в имоти във Франция, обясни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова. Нашенците са закупували имоти, открили са си магазин, търгували са със стоки, затова разследването е насочено и към изпиране на пари, придобити в резултат на престъпна дейност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране