02.05.2017 | 0:01
Във водата в Хасково и манганът бил над нормата
Има тенденция на влошаване по физико-химични и радиологични показатели за една от станциите - "Помпена"

На фона на скандала с повишени нива на уран във водата на Хасково се оказва, че в нея е имало и в пъти завишени количества манган и нитрати. От ВиК дружеството в града още миналата година са предупредили за сериозни отклонения, като само стойностите на мангана надвишават многократно нормативно допустимите изисквания. Нещо повече – дружеството прогнозира тенденция на влошаване по физико-химични и радиологични показатели за една от станциите – “Помпена”. За съдържание на уран обаче не се споменава.

Данните на оператора са описани в бизнес плана на дружеството, който е бил одобрен от енергийния регулатор в началото на миналата година, показа справка на в. “Сега”. От комисията са изискали ВиК Хасково да разработи конкретни мерки за отстраняването на тези проблеми заедно със здравното, екоминистерството, басейновата дирекция, общините и др. В резултат от дружеството изтъкват, че “за намаляване на количеството на мангана е осигурено непрекъснато водоподаване от кладенците за Симеоновград и Ябълково, вследствие на което количествата му значително намаляват”.

За Симеоновград тече процедура – прединвестиционно проучване, одобряване на вариант на технология за пречистване и задание за проектиране във фаза идеен проект за пречиствателно съоръжение за питейна вода. На какъв етап е тя към момента обаче не е ясно.

Манганът е с постоянно присъствие във водата на Хасково. През 2014 г. се оказа, че той е бил три пъти над нормата, а РЗИ предупреди водата да не се пие и да не се използва за готвене. Според здравния инспектор д-р Ангел Кунчев обаче опасността не е толкова сериозна. “Ако трябва да сме откровени, наличието на манган във водата не представлява пряка опасност за здравето и живота на хората. Особено пък при консумация в рамките на 5 – 10 дни. Знаете, че аз съм от Симеоновград, там в продължение на дълги години пиехме вода с много по-високи концентрации на манган”, заяви тогава Кунчев.

Паниката около повишените нива на уран в част от водата в Хасково продължи близо месец. Тежкият метал бе открит при рутинна проверка. Опасност за населението обаче нямало, тъй като това били еднократно установени концентрации от 0.044 милиграма на литър при норма 0.03 милиграма на литър. Покрай скандала бе създадена временна парламентарна комисия за потенциалните опасности за питейните води в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране