06.03.2016 | 0:01
Вбесената Меркел нареди: Гърция да приеме 50 000 бежанци
Според германския канцлер южните ни съседи не са изпълнили ангажимента си към ЕС

Гърция трябва бързо да изпълни ангажимента си да осигури 50 000 места за настаняване на бежанци и ЕС ще й помогне в изпълнението на тази задача, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю пред немския таблоид „Билд ам Зонтаг“, цитирано от Ройтерс.

Първоначално Гърция трябваше да е осигурила 50 000 места за настаняване на бежанците още до края на 2015 г. , отбеляза Меркел. Изоставането трябва да бъде наваксано сега със скоростта на светлината, защото гръцкото правителство трябва да гарантира нормални жилищни условия на мигрантите. Знам от моите разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, че той иска да направи това, но се нуждае от нашата помощ. Затова ЕС може и ще подкрепи Гърция солидарно, каза германският канцлер.

Тя също посочи Австрия и балканските страни като до голяма степен виновни за променената ситуация в Гърция след решението им едностранно да налагат гранични контроли. Ципрас обвини Австрия и балканските страни, че рушат Европа чрез налагане на гранични ограничения за забавяне на потока на мигрантите на север от Гърция.

Същевременно баварският съюзник на Меркел – Хорст Зеехофер, заяви, че налагането на граничен контрол от Австрия и от други страни се отразява благоприятно на Германия, намалявайки влизащите на нейна територия мигранти. Налице е поврат в бежанската политика и тя се дължи на закриване на големи части от Балканския път, каза Зеехофер пред списание Der Spiegel.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците в момента в Гърция има около 30 000 мигранти, 1/3 от които чакат в Идомени на границата с Македония.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране