29.01.2015 | 8:47
Висшият съдебен съвет избира председател на ВКС
Гласуването се извършва с електронната система и последователно, по азбучен ред на имената.

Висшият съдебен съвет днес избира председател на Върховния касационен съд . Постът във върховната съдебна инстанция е основополагащ за независимост на правосъдието и върховенство на закона, тъй като ВКС издава и тълкувателни решения, които са задължителни за всички съдилища в страната. Освен това председателят на ВКС заедно с председателя на Върховния административен съд и главния прокурор се възприема като лицето на българската съдебна власт.

Претендентите са двама: Павлина Панова – в момента зам.-председател на ВКС, и Лозан Панов – съдия от ВАС.
Кандидатите първо ще представят концепциите си, провежда се обсъждане, след което се пристъпва към гласуването.

Гласуването се извършва с електронната система и последователно, по азбучен ред на имената.

Вотът чрез електронната система беше критикуван в докладите на ЕК. Министърът на правосъдието също призова ВСС да преосмисли процедурата с електронното гласуване, тъй като тя не гарантира тайната на вота /магистратите седят близо един до друг и всеки вижда съседът му кой бутон натиска/, а и не осигурява равнопоставеност на кандидатите, каквато осигурява гласуването с бюлетини, тъй като то се извършва едновременно за всички кандидати.
ВСС не промени процедурата.

В сряда от парламентарната  трибуна лидерът на ДСБ Радан Кънев призова съдебния съвет да проведе гласуването с бюлетини. Тази сутрин по Нова тв вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че ВСС е в правото си да реши как да гласува. Правилата не могат да се променят в хода на процедурата, която започна преди два месеца, казаха пред “Дневник” членове на ВСС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране