18.06.2016 | 4:09
“Виваком” отива в руски ръце
VTB Capital и братя Велчвеи са продавачи, купувачи и посредници в сделката за телекома
Банкер

Възможно ли е руската държавна банка ВТБ да прескочи наложените й европейски санкции и да придобие, при това чрез изключително спорна сделка, голяма телекомуникационна компания със стратегическо значение в страна членка на ЕС? Подобно нещо по принцип няма как да се случи, освен ако държавата не е България, а телекомът – “Виваком”. Защото нашите власти се правят на ни чули – ни видели, а Комисията за защита на конкуренцията, чието ръководство е с изтекъл мандат от септември 2015-а, скоростно и без никакви въпроси даде зелена светлина на руснаците.

Мнозина сигурно са убедени, че най-големият български мобилен оператор вече има нов собственик, след като още миналата есен група медии обявиха за такъв небезизвестния сив кардинал на царската партия Спас Русев. В действителност все още няма никаква промяна сред неговите акционери, но управителите на една от фирмите зад “Виваком” неистово се опитват да прехвърлят сами на себе си (вероятно и без пари) собствеността върху дружеството. А колкото до появата на Русев в начинанието, тя е само за замъгляване на схемата.

Нека обаче най-напред да видим какви са фактите. Или поне тези, които са известни. След цяла редица от люксембургски дружества за мажоритарен собственик на мобилния оператор се смята Дмитрий Косарев – чрез дружеството си Empreno Ventures и дъщерната му фирма LIC Communications S.a. r.l. – с предишно име SHCO 79 S.à r.l. (това е делът на Цветан Василев). За една трета дял претендира лондонското поделение на ВТБ Банк – VTB Capital. Негови представители у нас са братята Милен и Георги Велчеви, които са и в управлението на самата “Виваком”. Останалите акционери са кредиторите на предишните собственици на БТК, представлявани до неотдавна от Майкъл Тененбаум.

Иначе пряк притежател на оператора е българската фирма “Вива телеком България”. Неин собственик пък е регистрираното в Люксембург InterV Investment. Точно на него през 2013-а бе отпуснат (от КТБ и VTB Capital) мостови заем от 150 млн. евро, обезпечение по който бяха 100% от акциите на “Вива телеком България”. Падежът на този дълг бе през май 2015-а, но парите така и не бяха върнати (най-вече поради фалита на КТБ). Затова през ноември миналата година VTB Capital инициира търг за собствеността на телекомуникационната компания и за победител в него с оферта от 330 млн. евро бе обявен споменатият Спас Русев.

Като оставим настрана всички спорове около законността на наддаването и редицата международни дела, които се водят, няма как да не отбележим едно ключово съвпадение –  начело на InterV Investment и съответно на “Виваком” е люксембургската MAZE S.à r.l., която, според Търговския регистър на Великото херцогство, притежава и дружеството, с което Спас Русев участва в търга – “Вива Телеком” (Люксембург) С.А. С други думи, излиза, че управителите на InterV Investment

продават сами на себе си

дъщерното на InterV Investment -“Вива телеком България” и по този начин овладяват самата “Виваком”. На практика онези 330 млн. евро, които афишира Русев, де факто ще бъдат извадени от единия джоб на купувача MAZE S.à r.l. и ще влязат в другия джоб на продавача MAZE S.à r.l. Стига, разбира се, въобще да бъдат платени.

И тук възниква въпросът: “Кой точно стои зад тази мистична фирма?” Според наличните документи управител е Шандал Бер. Преди нея пък поста е заемал Ришард вант Хоф. Но на всеки трябва да е ясно, че това са номинални директори, каквито най-често се ползват при офшорните компании. В действителност най-логично изглежда предположението, че зад MAZE S.à r.l се крие VTB Capital. Погледнато хронологически, тя излиза на сцената точно когато започна да отслабва влиянието на Цветан Василев, а представителите на инвестиционното поделение на руската ВТБ банк – Милен и Георги Велчеви, влязоха ефективно в управлението на българската “Виваком”. Следвайки тази линия, лесно може да си обясним и появата на Спас Русев – това беше човекът, на чиято яхта в Монако бяха заснети да играят карти известният контрабандист Иван Тодоров-Доктора (вече покойник), Петър Петров-Амигоса, Милен Велчев и други лица. Точно Русев дирижира през 2004-а (когато Милен Велчев е финансов министър) и приватизацията на БТК, като доведе у нас купувача й – инвестиционния фонд “Адвент интернешънъл”.

Допълнително потвърждение на горната теза дойде и през последните дни, когато се разбра, че зад купувача “Вива Телеком” (Люксембург) С.А. всъщност стоят

няколко отделни групи

– самият Спас Русев е с дял от 46%, двадесет на сто от акциите (минус 1 глас) са за VTB Capital, а 19% – за “Делта кепитъл инвестмънтс” (контролирано от братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев). Останалите 15% (плюс един глас) вземат бившите кредитори на БТК.

Досега така подредената сделка за “Виваком” изглеждаше невъзможна. От една страна, VTB Capital и братя Велчеви са и продавачи, и купувачи, и посредници, а от друга – Дмитрий Косарев е завел редица дела в международни съдилища и контролни органи срещу проведения търг, твърдейки, че се представят фалшиви документи за собственост и се покриват важни факти. Все по-вероятно обаче изглежда контролът върху българския телеком да се смени, тъй като най-съществената и директна пречка за това, оказва се, не са съдебните спорове, които може да се проточат с години, а съгласието на базираната в Англия U.S. Bank Trustees Limited, отпуснала през 2013-а облигационен заем на “Виваком” в размер на 400 млн. евро. Преди по-малко от месец – на 25 май, мениджмънтът на българския телеком, в лицето на братята Милен и Георги Велчеви, е поискал от финансовата институция да се откаже от клаузата в проспекта, предвиждаща при промяна на контрола над телекомуникационното дружество то незабавно да изкупи обратно емисията заедно с натрупаните лихви и други плащания. В замяна всеки съгласил се ще получи 2.5 евро за облигации с номинал от 1000 евро (или в конкретния случай това прави бонус от 875 хил. евро). Също така се предлагат и строги условия за възможността компанията да поема бъдещ дълг – позволеното в проспекта съотношение дълговете към печалбата се намалява от 4:1 на 2.75 към едно. В последна сметка, след няколко поредни отлагания на крайния срок, на 13 юни “Виваком” съобщи, че е получила съгласието на над 87% от облигационерите. С други думи, прехвърлянето на собствеността вече може да се случи. Но в действителност това предполага пряко и индиректно

руската банка ВТБ да стане краен собственик

на 85% от българския телеком. А тя е под санкции от САЩ и ЕС и няма право на такива придобивания. Нещо повече, говорим за компания със стратегическо положение за националната ни сигурност, което се засили допълнително след обратното придобиване на НУРТС.

Другият проблем е, че въпросните акции, които бяха разиграни на търга като обезпечение по непогасения мостови заем, са запорирани по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, и с тях не би следвало да се разпорежда никой. Запорът бе наложен от Районния съд в София въз основа на обезпечителна заповед на Софийския градски съд по образувано изпълнително дело срещу InterV Investment. Искът е общо за 963 млн. лв. и с него на практика държавата слага ръка върху движимото и недвижимото имущество на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Така че без изричното одобрение на държавните власти проиграният в Лондон търг е абсолютно нищожен. Само че Спас Русев и “люксембургските” му приятели явно се ползват с някакво особено доверие и нашите управници мълчат като риби, сякаш нищо не се случва.

1 коментар

  1. toto каза:

    super bratska rusiq da prai kinti !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране