30.09.2016 | 0:01
ВКС отложи решението за такса “сградна инсталация”
Съдът оставя в сила таксите за юристконсулт по граждански и търговски дела

Гражданската колегия на Върховния касационен съд не успя да излезе с тълкувателно решение по искането на омбудсмана Мая Манолова за отпадане на такса “сградна инсталация”, която се начислява и на абонатите, отказали се от това да ползват парно.

Съдиите трябва да решат дали при доставка на топлинна енергия да се прилагат разпоредбите на Закона за енергетиката или пък тези на Закона за защита на потребителите.

Според закона за енергетиката потребителите дължат таксата, но този за потребителите пък допуска обратната хипотеза, взимайки предвид евродирективата за правата на потребителите.

“Икономическата ситуация в страната е такава, че за хиляди българи плащането на 60-80 лв. такса за сградна инсталация е проблем”, заяви по-рано днес Манолова по време на заседанието на Общото събрание на Гражданската колегия при ВКС. Манолова не се ангажира да прогнозира кога Касационният съд ще реши за таксата.

След като изслуша всички страни, Общото събрание на гражданската колегия на ВКС се оттегли на съвещание, а срокът за постановяването на тълкувателното решение, от дата на отправянето на въпроса, е 3-месечен.

Съдът взе единодушно решение да остави в сила такса “юрисконсулт” по граждански и търговски дела.

Днес десетки граждани, ужилени от “Топлофикация” и ЧСИ-та протестираха пред Съдебната палата срещу такса “сградна инсталация”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране