18.01.2022 | 10:43
Властта обеща безплатна градина за всички деца през 2022-ра
Акад. Денков поиска увеличаване на учителските заплати, за да се повиши качеството на образованието

Всички българчета на възраст над три години ще ходят на детска градина безплатно. Това обяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. На брифинг той представи приоритетите си за 2022 г.

„Те са подчинени на една основна цел – повишаване на качеството и с разширяване на обхвата на образователната система. Първият приоритет е свързан с повече обхванати деца в системата, като са предвидени няколко групи мерки. Едната от тях е за средства за безплатно включване в детските градини на всички деца от тригодишна възраст нагоре. В новия бюджет ще бъдат осигурени средства затова“, каза министърът.

„Втората група дейности е свързана с развитието на изцяло нова програма за инвънкласни дейности в областта на спорта и културата. Тя ще се реализира съвместно с министерствата на спорта и на културата, като целта е да бъдат обхванати максимален брой деца в групови, извънкласни дейности, които да им помогнат да се включат отново в социалния живот при по-приятни условия, за да може училището да е едно хубаво място за забавление, за развитие на творческите способности на децата“, добави той.

„Третата група дейности от този първи приоритет е стартирането на нова програма за ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Тя ще е многогодишна. Ще стартира през тази година“, уточни акад. Денков.

„Вторият приоритет е свързан с повишаване на качеството на училищното образование. Добре подготвените и мотивираните учители са най-важният фактор за реализацията му. Затова сме поискали от Министерството на финансите да се повишат заплатите на учителите“, добави той.

„Втората мярка по този приоритет е повишаване на образователният стандарт за издръжка на училищата. Това не се е случвало през последните 10 години“, заяви министърът.

„Ще бъде създадена и тествана нова методика за оценка на добавената стойност на обучението в училищната среда, която да се превърне в основно средство за оценка на качеството. Това ще е основната мярка, оценяща доколко училището успява да помогне за развитието на децата в образователната система“, добави той.

„Ще стартира разработката на единна платформа за образователни услуги и съдържание, т.е. на т.нар. електронен облак за образователни ресурси, който трябва да даде достъп на всички ученици, родители, учители до наличната система“, обяви министърът.

„Другите приоритети са свързани с подкрепата на професионалното образование. Предвидили сме повече средства за прием на повече деца в прием в паралелките по защитени професии и по такива, за които има недостиг на пазара на труда“, добави той.

„Ускорено работим по подготовката на финансирането на тези 24 професионални гимназии, които са заложени в плана за възстановяване и устойчивост. Те ще служат като хъбове в съответните региони. Ще бъдат разпределени равномерно в страната, за да подпомогнат регионалния бизнес“, изтъкна академикът.

Една от целите е да върнем привлекателността на професионалното образование, за да може да се конкурира по качество, по интерес от страна на учениците с най-добрите профилирани гимназии, добави той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране