13.09.2016 | 13:19
Властта още подкрепя Бокова за ООН, поне до 26-ти септември
За да продължи подкрепата и след това, според Борисов в гласуването на тази дата тя трябва да е сред първите двама

Правителството продължава да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, съобщи преди заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов.

Подкрепата ни ще продължи поне до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати, посочи Борисов. Неофициална информация в последните дни създаде очакването, че е възможно правителството да излъчи еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

По неофициална информация основна причина за поредната промяна на българската нагласа е дипломатическия сблъсък между Берлин и Москва по темата.

Германското външно министерство използва необичайно остър тон, за да отхвърли твърденията на говорителката на дипломатическото ведомство в Москва, че канцлерът Ангела Меркел лобирала пред президента Владимир Путин да подкрепи кандидатура на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Ходът за пореден път ще изненада европейските ни партньори. Промяната в намеренията идва на фона на публикуван материал в брюкселското издание “Политико“, което съобщава, че днес кабинетът в София ще реши дали да включи еврокомисаря Кристалина Георгиева в състезанието за наследник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Под заглавието “България обмисля Кристалина Георгиева за пост в ООН“ авторите пишат, че кабинетът в София мисли да се откаже от кандидатурата на Ирина Бокова, генералният директор на ЮНЕСКО. „Петима души, запознати с процеса, казват, че Георгиева има подкрепата на няколко страни от ЕС, включително Унгария, Полша и Латвия. Германският канцлер Ангела Меркел е събирала подкрепа за кандидатурата на Георгиева на срещата на върха на Г-20 в началото на месеца, допълват източниците. Други известни фигури, даващи подкрепата си за Георгиева, са бившите еврокомисари и министри Ема Бонино от Италия и Нели Крус от Холандия“, пише „Политико“.

Досега името на Полша не беше появявало сред страните, които одобряват подобна номинация. В понеделник вечерта зад българката застана и Андрула Василиу – бивш еврокомисар по въпросите на образованието, културата и младежта.

В статията на „Политико“ се посочва, че премиерът Бойко Борисов ще трябва да застане зад Кристалина Георгиева, ако иска тя да има някакви шансове в състезанието, защото Китай е заявил, че не одобрява кандидати, които не са издигнати от собствените им страни.

След почти две години неформално лобиране Ирина Бокова остава в средата след всяко от неофициалните гласувания досега и това отслабвало вероятността да победи Антонио Гутериш, казват поддръжиците на Георгиева.

Португалецът води във всеки от четирите вота досега, но десетки държави настояват най-после жена да оглави ООН и по неписано правило би трябвало кандидатът да е от Източна Европа. Правителството на премиера Бойко Борисов официално издигна кандидатурата на Бокова през февруари тази година , но предпочете да се позове на решението на кабинета „Орешарски“ от лятото на 2014 г., вместо да се ангажира със собствено. Номинацията дойде след силен натиск от лидера на АБВ Георги Първанов, чиято партия участваше в управлението със собствен министър по това време и подкрепяше управлението. Така въпреки ясните сигнали от страна на Великобритания и други западни страни, че Бокова няма да получи необходимата подкрепа, кабинетът заложи на обречената й кандидатура, която не се приема еднозначно и в България.

Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие сред страните, които са негови постоянни членки, за някой от претендентите за приемник на Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината. Петте постоянни членове в Съвета за сигурност на ООН са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ и именно от тях зависи избора на новия генерален секретар на ООН.

Десетте непостоянни страни-членки в Съвета в момента са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Следващият генерален секретар на ООН трябва да спечели 9 от общо 15-те гласа, включително на всичките пет страни постоянни членове на Съвета за сигурност.

В последните месеци Великобритания, която е постоянен член на Съвета за сигурност и има право на вето, даде ясен сигнал, че би блокирала кандидатурата на Бокова. Така, според анализатори, ако влиятелните държави искат новият шеф на ООН да е жена от Източна Европа, трябва да се смени кандидатурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране