30.11.2017 | 15:29
ВМРО призова Борисов да не връща имотите на Симеон Втори
След 8 години мораториум и няколко спечелени дела държавата внезапно реши да се откаже от сградите

ВМРО категорично се противопоставя на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти по посока на фамилията Сакскобургготски. От партията разпространиха официална позиция до медиите по повод информацията за решение на комисията към Министерство на правосъдието, държавата да върне имотите на Симеон Сакскуборгготски със специален закон, с какъвто са отнети през 1947 г. Позицията бе разпространена, докато лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов е в делегацията с Борисов и Сакскобургготски в Рияд.

„Дори да са приети калпави лобистки закони, които позволяват на една фамилия да съди държавата, идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва. Въпросните имоти са на институцията цар, т.е. на държавността. Днес такава институция в България няма. Имотите не са лични, те са държавни. И винаги са били. Във всеки смисъл на думата и без оглед на правните еквилибристики. Държавни означава обществени“, заявяват от ВМРО.
Според националистите, България дължи уважение на своята историческа царска традиция – тя е част от завещаното средновековно достойнство, което ни отличава от всички останали. Но считат, че стремежът към имоти е неуважение и принизяване на царската традиция, и на самата България.

Затова ВМРО предлага ресорните институции да положат всички усилия, за да запазят собствеността на въпросните имоти в държавни ръце. И предлагат, ако има желание да се дадат на фамилията на Симеон Сакскобургготски преференциални условия за дългосрочно ползване, но именно държавата да остане принципал.

„Наместо това обаче виждаме опити за „сделка“ със Сакскобургготски – явно срещу предполагаеми негови международни контакти. Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си. Това несъмнено е добро държавническо поведение, но с него не бива да се търгува. Господин Борисов, защитете държавния интерес! Господин Сакскобургготски, покажете великодушието, което настоявате, че имате. И се откажете от претенции!“, призовават от ВМРО.

Държавата връща имотите на Симеон Сакскуборгготски със специален закон. Делата за тях са спрени до постигане на споразумение. Преди три седмици държавата поиска от Софийския градски съд да спре делата за „царските имоти”. „След 6 месеца, ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса, делото продължава”, обясни регионалният министър Николай Нанков. Адвокатите на Сакскобургготски съобщили, че са съгласни делата да бъдат спрени. Обект на съдебни спорове са дворецът в Царска Бистрица, 16 хиляди декара гори в Рила и дворецът „Врана”, в който в момента живее Симеон Сакскобургготски.
Връщането на тези имоти ще бъде уредено със специален закон, с какъвто са отнети през 1947 г.

Такова е решението на комисията към Министерството на правосъдието, което ще бъде обявено до края на седмицата. Преди 8 години Народното събрание наложи мораториум за ползването на цялото имущество на царя. Затова Симеон съди държавата в Страсбург.

Преди четири години го попитахме кое очаква да се случи първо – да приключи делото в Страсбург или да бъде приет закон за имотите. „Ако бях такъв да търгувам с нещата, нямаше да съм тук вече, щях да съм си отишъл в чужбина. Етиката и моралът ми не е да търгувам с влияние, с приятелство или политически”, казал тогава Сакскобургготски. Имотите, построени на държавна или общинска земя – Кричим, Саръгьол и Ситняково, не могат да бъдат върнати. Споразумение може да се постигне за дворците в Царска Бистрица и Врана.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране