20.06.2016 | 21:47
Войната с фланга Мадам Йес – най-студената война в света
Мислител, стратег, комуникатор

20 юни 2015. Бойчето брифира репортерското тяло.

***

ББ: Засега границата е спокойна, засилихме постовете, водиме и дипломация…

Журналистка: Има ли някакво официално обяснение защо се случва така (с бежанците)?

ББ: Акхъм. Има, разбира се. Разбира се, но тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по тази тема. И колкото минава повече времето, показва, че съм бил прав да съм много тревожен преди няколко дена. Щото едно по едно започват да излизат неща, които са договаряни, преговаряни. Просто ние не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажименти. Но за мое голямо съжаление, виждате, накрая идва при мене сметката.

Ж: … (Не се разбира.)

ББ: Ами вие като наблюдавате какво се случва, аз не съм си измислил таз флотилия! Нали се разбира сега, че не съм си я измислил!

Ж: А да попитам има ли средства да бъде платено за АЕЦ “Белене”? НЕК откъде ще намери средствата да плати арбитража?

ББ: Аааа. Ако се върнем още далечната 2006 година, и това, което многократно сме предупреждавали, че ще се случи – то се случи. Аз лично бях много по-загрижен за решенията на арбитража. За радост, най-лошите ми предчувствия не се сбъднаха. Всъщност с едно изречение арбитражът в Женева ни казва: това, което е произведено и за което сте пуснали фактури като държава и сте се договарЯли, ъ, договаряли, трябва да си го платите. Сиреч това не е глоба и не е да платиме на някой за нещо си, а ще вземеме това оборудване.

Ж: Какво ще го правим?

ББ: И затова! И затова сега е много важно в нормален, прагматичен, работен тон с партньорите от “РосАтом” и така нататъка, да се проведат срещи, те вече са назначени, води се комуникация. Защото нито производителите могат да го продадат без тези части, които ние ше платиме, нито пък ние можеме да го продаваме, нито можеме да го монтираме. Сиреч важно е да се нормализират отношенията между двете компании – НЕК и “РосАтом”, и съответно да се намери най-доброто решение. И за двете страни.

Ж: Кое решение е най-доброто за България?

ББ: Ако намериме къде да го продадеме заедно с, повтарям, руската страна, и да си възстановиме дадените пари, това ще бъде най-доброто решение. Всички други варианти са доста по-сложни. В сегашния, КАК ДА КАЖА, В СЕГАШНАТА ТЕЖКА СТУДЕНА ВОЙНА – МНОГО ПО-СТУДЕНА И МНОГО ПО-ОПАСНА, ОТКОЛКОТО БЕШЕ. Тогава имаше ДВА ФЛАНГА – ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР и НАТО, всички знаеха какво ще се случи, ако има война. Сега са много центрове, с много разнопосочни интереси в геополитиката. И в нашия регион, и в света. И конфликти непрекъснато и ежедневно избухват. Сиреч сега да решиш да строиш руски реактор, под санкции когато е Русия, сами си представяте всеки инженер или механик, който ще идва тука, по какъв начин ще бъде допускан и какви допълнителни пък проблеми България ще си навлече. Затова считам, че това да съумееме да си възстановиме средствата би било най-доброто.

Ж: Да го продадем на Китай?

ББ: На 11 юли имам едно посещение в Иран, след това ще мога по-подробно да ви кажа, но много е важно, повтарям, да се уравновеси тонът, да се подобрят отношенията и да се проведат разговори прагматични с руската страна. За да можем да постигнеме максимален ефект. И в случая с флотилията по-трудно ще успееме.

Ж: Г-н Борисов, почива ли обещаното от министър Кунева 10-процентно увеличение на заплатите на учителите на предварително държавни разчети, или засега е по-скоро пожелателно?

ББ: При мен всеки ден министрите си пожелават двойно и тройно увеличение на заплатите. Това го правеше и тройната коалиция преди това. Излиза уважаемият приятел Йовчев (министър на МВР при Орешарски, не при тройната, б.р.) и казва: с 200 млн. вдигаме заплатите на полицаите. Чобанов като финансов министър не потвърждава това, щот’ ги няма парите. Идваме ние и с 200 млн. почваме да плащаме повече.

Ж: Сега за учителите?

ББ: Аз от вас научавам.

Ж: Вчера министър Кунева пред свои колеги в зала “Арена Армеец”… пред всички учители, 12 000 учители…

ББ: Ами тя може би има резерви в министерството и ще го направи. С мен и с финансовия министър не е говорено по тая тема.

Ж: Тя каза, че е говорила.

ББ: С КОГО?

Ж: Хън-мън, с г-н финансовия министър.

ББ: Ами ако е говорила с него, значи всичко е наред.

Ж: Вие знаете ли колко би струвало на държавата?

ББ: Ами на 2 млрд= 10% са над 250 млн. На година… Вдигането на кои да са заплати е моя реплика!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране