21.02.2022 | 10:48
Войната в Украйна хибридна? Руснаците матираха Запада с дезинформация
Българския гранатомет едва ли ще се чуе там, коментира експертът по сигурността Славчо Велков

Хибридна война се води в момента за Украйна и Путин постига целите си. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия експертът по сигурността Славчо Велков.

„Това, което се случва, е резултат от една многоходова информационна операция на Русия чрез умишлено разпространяване на дезинформация за вероятната дата за нахлуване в Украйна, защото Джо Байдън няколко пъти повтори 16 февруари. Даже се изнерви светът, че руснаците на нападат съседната страна. Откъде може американският президент да знае вероятната дата, ако не е от собственото си разузнаване?“, попита той.

„Допускам, че това е било разпространено умишлено, от което се заблудиха не само САЩ и НАТО, а и света, но печели Русия, защото дестабилизира Украйна. В близките няколко години инвеститор няма и да помисли за тази страна. Всява се и недоверие между самите съюзници и във възможностите на техните разузнавания. Не е изключено и да бъдат признати двете самопровъзгласили се републики“, коментира полк. Велков.

„Всичко това, което виждаме като дрънкане на оръжия, може и да не така, защото е част от информационната война. Това са хибридните способи. Ние не знаем колко от тези, показани оръжия от космически снимки са истински. Това, което виждаме, е предпоставка за локален конфликт, където дрънкането на т.нар. на българския гранатомет едва ли ще се чуе“, добави той.

„В Украйна има български оръжия. Ако България се сложи в общото съотношение на силите в този театър на военните действия, представлява 12-килограмов котарак в сравнение с 5-тонен кит“, изтъкна експертът.

„Защо й е на Русия Украйна? Не й трябва с изключение на онзи много богат въгледобивен район Донбас. Това може да стане с онзи политически ход и никой не може да попречи на Русия, защото военните представители на Запада напуснаха Украйна и след това техните политици обявиха „ние сме с вас“. Как са с тях?“, попита той.

„Вече е ясно, че Западът няма да воюва с Русия. Ако Москва наложи свои контрасанкции сега посред зимата и благодарение на зависимостта, която има Запада от доставките на природен газ, в това число и България, нещата може да се върнат обратно по нашите глави“, заяви Славчо Велков.

Бившият посланик на Украйна в България Микола Балтажи, каза в интервю по телефона за „Здравей, България“, че момента тече чудовищна кампания за дезинформация, която цели да дискредитира Украйна и нейните съюзници.

“В украинските и руските медии може да намерите и всякаква информация, в това число и за настъпление на украинската армия. Наясно сме, че е възможен всеки един сценарии. Не знаем какво е в главата на Путин в момента, готови сме за най- лошото, на щрек сме”, каза Балтажи.

Той заяви още, че външното министерство на Украйна следи ситуацията внимателно, но няма основание да не се довери на западните спецслужби, както и на своите.

“Говори, се че Путин няма да спре. Вероятността за широкомащабно нахлуване е много малка. По-реално е такова локално нахлуване в Донбас и виждате как те ни провокират, обвиняват ни. Това за руснаците създава впечатление, че не Русия, а само Украйна иска да нападне Донбас, за да си го върне по един военен сценарии”, каза още Балтажи.

Според бившият бившия зам.-външен министър на България Милен Керемедчиев това е руски шантаж.

“Зеленски трябва да прояви сдържаност, защото това е което очаква Русия т.е украинската армия да прояви по-голяма активност”, каза Керемедчиев.

“Това е руският начин на действие – те не само прочистват район, те навлизат толкова дълбоко, че да неутрализират бъдещи нападения срещу тях. Това е руският шантаж и за момента той работи – и  начинът, по който те използват газовите доставки и преговорите за доставянето на доставки през Газпром”, добави той.

Според него ситуацията наподобява тази в Грузия, когато след олимпиада грузинската армия влезе в Южна Осетия и това бе повод руските военни да прочистят района и да стигнат чак до Тбилиси.

„В ситуацията с Грузия Франция отново бе посредник за възстановяването на диалога и на частичния мир, но това не означава, че Донбас ще остане под контрола на Украйна. Конфликтът ще продължи и Русия ще го използва за задържането на напрежението в Киев и за държане на страната в нестабилно политическо състояние“, заяви Керамедчиев.

„Украйна е икономически зависима от Русия. Ако Москва реши да прекрати доставките на ток, след два дни ще настане мрак в Киев. Путин иска слаба Украйна и я получава. Това го устройва“, каза още бившият заместник-министър.

Бившият външен министър Ивайло Калфин каза пък в „Тази сутрин“ по бТВ, че всички страни биха загубили от мащабен военен конфликт Русия – Украйна.

По думите му така Русия ще загуби пазарите си в Европа и ще спечели НАТО на границите си, защото Украйна ще бъде приета много бързо в Алианса. „Ембаргото над Русия може да донесе много тежки икономически щети“, допълва Калфин.

„Аз не очаквам директна инвазия в Русия, този конфликт сигурно ще се затвори в източните провинции. На този етап ползите на Русия от война са много по-малки от загубите“, смята Калфин.

Една от санкциите може да бъде загуба на газовия пазар в Европа, което ще бъде много тежък икономически удар. При налагане на подобни санкции Европа ще бъде принудена да търси други доставки на газ. Друга евентуална санкция би била изключване на Русия от платежните системи.

„Аз не очаквам широкомащабна война. Не виждам интереса, силите и как може да се случи. Застрашени са двете провинции и не вярвам, че ще има по-широки действия“, допълни още Калфин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране