06.06.2023 | 11:36
Взривена е стената на язовира, който охлажда АЕЦ “Запорожие” (Видео)
Украйна обвини Русия. Водата от разрушения язовир заплашва да залее част от Херсон и района

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщи ТАСС, като се позова на неназован източник.

По думите на източника нощта е била спокойна и не е имало въздушни удари по язовира през нея. Друга държавна осведомителна агенция РИА Новости съобщи, като се позова на назначения от Москва кмет на Нова Каховка, че горната част от стената е била разрушена при обстрел.

Данните не могат да бъдат проверени чрез независим източник, предаде БТА.

За разрушаването на стената потвърди и оперативно командване “Юг” на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

Взривяването на язовирната стена на „Нова Каховка“ от страна на руските войски е най-голямата катастрофа, причинена от човек за последните десетилетия. Това заяви Андрий Eрмак от кабинета на президента Володимир Зеленски, предаде Sky News.

Той посочи, че взривяването на язовира в окупираната от руснаците част на Херсонска област е поредното военно престъпление на руските терористи, което ясно показва, че Русия е „глобална заплаха“.

Андрий Eрмак заяви, че много хора ще останат без вода, включително на украинския полуостров Крим. „Разрушаването на язовира е най-голямата причинена от човека катастрофа в света през последните десетилетия, която разрушава околната среда и ще засегне негативно живота на стотици хиляди хора през следващите години“, каза той.

Военното разузнаване на Украйна обяви, че руснаците „панически“ са взривили язовирната стена, в очакване на контраофанзивата на ЗСУ. Освен това тези действия на руснаците увеличават риска от ядрена катастрофа.

Язовирът доставя вода на Крим и Запорожката атомна централа, която също е окупирана от нашествениците. Водата от язовир „Нова Каховка“ е необходима на централата, за да получава мощност за кондензаторите на турбините и системите за безопасност. Украинската армия каза, че Русия е взривила стената на язовира.

Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа, за да окажат натиск върху отбранителните сили и Украйна като цяло. Това съобщи ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк, цитирана от агенция УНИАН. В същото време, според нея, осъзнавайки какво са направили, самите нашественици се евакуират.

Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) заради взривяването на яз. „Нова Каховка“ в Южна Украйна, съобщи в Туитър секретарят на съвета Олексий Данилов. Разрушаването от Русия на стената на язовир „Нова Каховка“ е „екоцид“, но националните и регионалните власти работят за гарантиране безопасността на местните жители, обявиха от кабинета на Зеленски.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране