20.05.2023 | 21:07
Яжте това за закуска и ще забравите за сърдечните заболявания – съвет от кардиолог
Яжте плодове и зеленчуци, пийте чай или кафе

Какво да закусваме, за да избегнем сърдечни заболявания? Ето какво споделят кардиолозите.

Закуската е едно от най-важните хранения за деня. Начинът, по който започвате сутринта, задава тон за останалата част от деня и това важи и за закуската. Кардиологът на Abbott, доктор по медицина и главен медицински директор и вицепрезидент по глобалните медицински въпроси за съдовия бизнес в Abbott – Ник Уест, обяснява кой е най-добрият вариант за закуска, както и дава полезни съвети за поддържане на здраво сърце.

„Като кардиолог, аз редовно добавям към закуската си плодове с високо съдържание на фибри, високо съдържание на витамини и ниско съдържание на захар – горски плодове, ябълки и понякога ананаси – често съчетани с нискомаслено кисело мляко и мюсли за допълнителни фибри. Понякога си позволявам в авокадо, върху пълнозърнест тост“, казва кардиологът.

Д-р Уест не яде авокадо с яйце за закуска всеки ден поради съдържанието на мазнини и холестерол, въпреки че и двете съставки са много здравословни.

Какво препоръчва кардиологът Ник Уест за закуска:

Плодове и зеленчуци – богатите на фибри и витамини са не само полезни за сърцето, но могат също така да намалят риска от рак.

Нискомаслени млечни продукти – препоръчват се две до три порции.

„На този етап най-добрият медицински съвет би бил да намалите приема на захар до разумен минимум – важно е да запомните, че малко захар е необходима за метаболитни нужди, включително активиране на мускулните контракции и клетъчните функции. И освен това, изкуствените подсладители не трябва да разглеждат като по-здравословна алтернатива на захарта, докато не приключат допълнителни изследвания,” предупреждава д-р Уест.

За съжаление, повечето бързи ястия за закуска съдържат прилично количество захар и е известно, че консумацията й увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест на сърцето (ангина пекторис и инфаркт) и мозъчно-съдова болест (инсулт).

Списък на храните, които д-р Уест избягва:

  • Червени меса и преработени меса
  • Мастни млечни продукти
  • Храни с високо съдържание на холестерол (колбаси, бекон, резено месо и бързо хранене)

За закуска той също препоръчва да пиете чай или кафе.

„И двете напитки понижават кръвното налягане, въпреки че ползите от чая са по-ясни. И черният, и зеленият чай понижават кръвното налягане според скорошен мета-анализ на всички налични данни от изпитвания, но зеленият чай е по-ефективен,“ казва кардиологът.

Той също така отбеляза, че кафето трябва да се консумира умерено – две до пет чаши на ден. В менюто за здравословна закуска може да се включи сок от червено цвекло и нар.

Лора Костова

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране