21.08.2015 | 12:09
Юли е бил най-горещият месец, откакто се води статистика
Първите седем месеца на 2015 година биха рекордите на поредицата за всички времена

Земята става все по-гореща. Юли е бил най-горещият месец, откакто се води статистика, счупвайки предишните рекорди, обявиха американски метеоролози, цитирани от “Ню Йорк Таймс”. Почти сигурно е освен това, че настоящата година ще надмине миналата като най-гореща, откакто се правят измервания.Средната температура през юли е била 16.59 градуса по Целзий, което е повече от предишния глобален рекорд през 1998 и 2010 година, според данни, публикувани от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOАА). “Това е още едно потвърждение на нещо, което вече знаем: Земята се затопля”, казва климатологът Джейк Кроуч.

“Затоплянето се ускорява и наистина виждаме това през настоящата година.”

Статистиката на NOAA датира от 1880 година. Независими измервания на американската Национална космическа агенция и на японската
Метеорологична агенция също са установили, че юли 2015 година е рекорд. Първите седем месеца на 2015 година са най-горещата поредица от януари до юли, посочва още NOAA . Средната температура през тези седем месеца е 14.68 градуса по Целзий. Предвид високите вече температури, особено на океаните, които бавно се охлаждат, климатологът Джесика Блъндън казва, че е “99 процента сигурна”, че 2015 година ще бъде най-горещата, откакто се води статистика. Океаните ще трябва да се охладят, за да го предотвратят, а тенденцията е те да се затоплят, изтъква тя.

Учените посочват, че високите температури са причинени от предизвиканите от човека климатични промени, както и от мощния, почти рекорден Ел Ниньо. Ел Ниньо е затопляне на екваториалните води на Тихия океан, което влияе на климата по целия свят за една година.

Жегата е засегнала голяма част от Европа и Близкия Изток. Това е бил най-горещият юли в Австрия, където измервания се правят от 1767 година. Девет от десетте най-горещи месеци са регистрирани след 2005 година и 22 от 25-те най-горещи месеци са регистрирани след 2000 година. Другите три са през 1998 и 1997 година. Това показва, че независимо от скептиците по отношение на климатичните промени, температурите не са спрели да се повишават от 1998 година насам, изтъква Блъндън.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране