03.04.2018 | 0:01
Юлия Кръстева е работила като агент до 2009 г.
Тя е вербувана на 19 юни 1971 г.

Световноизвестният философ Юлия Кръстева твърдо е работила за Държавна сигурност. Последният документ е от 2009 г. Това заяви по БНТ Евтим Костадинов, председател на КОМДОС.

Миналата седмица Комисията по досиетата разкри агентурното минало на Юлия Кръстева. Тя е вербувана на 19 юни 1971 г. Кръстева е работила като агент и секретен сътрудник под псевдонима Сабина. Структурите, с които е сътрудничила, са Първо главно управление, което се е занимавало с разузнаване. В документите не е посочено кога е свалена от отчет. Причината нейното име да бъде оповестено е проверка на собствениците, управителите, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори, водещите на рубрики в “Литературен вестник” (след 1995 г.). Кръстева е била член на редакционния съвет на изданието.

Евтим Костадинов призна още, че след като са разкрили принадлежността на Георги Първанов към Държавна сигурност е имало известен натиск върху Комисията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране