01.11.2017 | 19:52
„Юнион Ивкони“ и шофьорите й са хванати в нарушение 28 пъти тази година
Само два от актовете са на името на фирмата, част от нарушенията са свързани с уредите, измерващи скоростта

Фирмата „Юнион Ивкони“, чийто автобус се обърна на магистрала „Тракия“ преди два дни, и нейните шофьори са санкционирани от транспортното министерство 28 пъти от началото на годината. Нито един от актовете обаче не е влязъл в сила, обяви зам.-министърът на транспорта Ангел Попов по Нова телевизия. Той отрече да има чадър върху превозвача.

„Само на „Юнион Ивкони“ от началото на годината са съставени 28 акта, като последните са на стойност 10 300 лв. Част от нарушенията са, че превозвачът не е осигурил правилно функциониране на тахографите, не е осъществил контрол върху попълване на пътните листове и допуска неизпълнение на маршрутите“, заяви Попов. След това обаче той поясни, че 26 от актовете са на физически лица, т.е. на шофьорите на автобуси. Само два от актовете са на името на юридическото лице, което ги е обжалвало.

По закон лиценз се отнема при повторно нарушение, свързано с тахограф – уредът, който измерва скоростта, разстоянието и дава подробна информация за показателите на курса, но превозвачът засега се отървава от най-тежката санкция, защото актовете не са влезли в сила. „Сега“ попита транспортното министерство при какви обстоятелства би отнело лиценза на фирмата, но не получи отговор до затварянето на броя.

„От началото на годината до този момент на „Юнион Ивкони“ е съставен един акт за нарушение, който е обжалван пред съда и все още не е влязъл в сила. Нямаме и не можем да имаме информация за това дали тахографският лист на катастрофиралия автобус на магистрала „Тракия“ е правилно попълнен и валидиран от шофьора, защото курсът не е завършил и цялата информация за него е в следствието. Ако твърденията на прокуратурата, че този лист е неправилно попълнен или употребен, са верни, шофьорът ще понесе своята отговорност както пред контролния орган, така и пред дружеството“, заяви фирмата, цитирана от Нова телевизия.

Именно проблем с тахографа на катастрофиралия автобус е една от пречките прокуратурата да разбере какво точно се е случило в понеделник вечерта. Според разказ на пътничка от злополучния рейс той е бил управляван от един и същи шофьор от Слънчев бряг до София и обратно същия ден. Останалите пътници също твърдят, че мъжът е бил преуморен и вероятно е заспал на волана. Те свидетелстват, че до него е седяла рускиня, която се е опитвала да го държи буден. Преумора е основната версия на прокуратурата. От тахографа обаче не може да се разбере колко време се е движил рейсът, кога е правил почивки и кой е карал.

„Всеки автобус има монтиран тахографски апарат. Но за да бъде наличен запис, трябва да се постави такъв тахографски лист. Върху този лист се отчитат времето, скоростта, изминатото разстояние и поведението на водача. В конкретния случай поставеният и намерен от органите лист е стар и на името на друго лице, което прави невъзможно разчитането на тези обстоятелства“, заяви районният прокурор на Ямбол Мина Грънчарова. Тя допълни, че освен преумората, се проверява и дали има повреда на автобуса и дали друга кола не е заслепила или засякла автобуса.

Засега обвинение е повдигнато само на шофьора. При катастрофата пострадаха 17 души, като трима бяха приети в болница.

„Обвинението е за причиняване на телесна повреда на повече от един човек, но се работи и по версията за съучастие на длъжностни лица от фирмата превозвач“, заяви Грънчарова. Според зам.-министъра Попов водачът няма нарушения през последните 12 години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране