27.10.2016 | 0:01
За час правителството похарчи почти 81 млн.лв.
Парите ще стигнат за 1.2 млн. възрастни хора.

Вчерашното правителствено заседание беше сред най-активните по отношение разпределение на средства, като в рамките на около час, министрите взеха решение за пренасочване в една или друга посока на почти 81 млн. лева. Премиерът Борисов уточни, че повечето средства идват от преизпълнение на плана от приходните агенции и МВР, като парите са от контрабанда и различни финансови престъпления. Най-голямата сума – 50 млн. лева беше определена за осигуряване на 40 лева коледна добавка за най-бедните пенсионери. Парите ще стигнат за 1.2 млн. възрастни хора.

Вторият по мащаб трансфер е насочен към бюджета на Държавен фонд „Земеделие“. Той е за 17 173 500 лв и със средствата ще се финансират разходи за ДДС по завършени проекти на общини по Програмата за развитие на селските райони и по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ за програмен период 2007-2013 г. В решението се уточнява, че разходите за ДДС на общините бенефициенти по тези програми са недопустим разход за финансиране с европейски средства и затова се финансират от националния бюджет.

За ремонт и закупуване на оборудване на болници Министерството на здравеопазването получи 7.2 млн. лева. За изграждането на сграда, в която да се монтира най-големият ускорител на частици на Балканския полуостров, БАН получи 3 млн. лева през бюджета на Министерството на образованието.

2 852 540 лeва се дават на Министерство на външните работи. За закупуване на 29 от 48 идеални части от имот в полза на българската държава. Той се намира бул. „Джеймс Баучер“ №58 в София и сделката се налага, за да се изпълни междуправителствено споразумение с Китай.

151 хил. лв. се отпускат за финансиране на проект за обновяване и ремонт на тренировъчна зала за футбол в спортен комплекс „Миньор“ в Перник. Парите се оказват спестени в резултат на проведените обществени поръчки за строително-монтажни работи за затревяване и осветление на футболни терени на стадион „Тича“ във Варна и градските стадиони в Русе и Горна Оряховица, за които по-рано през годината бяха отпуснати общо 3 млн. лева.

На общия фон, одобрените 24 500 лв допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за Държавни парични награди на българи, с особени заслуги за държавата, са капка в морето. Благодарение на тези средства по 700 лв. месечно пожизнено ще получават проф. Пенчо Стоянов, проф. д-р Савка Шопова-Маркова, проф. Симеон Щерев, Илка Зафирова, Николай Николаев, акад. Николай Кауфман и Александър Балкански.

1 коментар

  1. Балчев каза:

    Никой не пита г-н Борисов,защо това заседание на правителството,не се състоя на 15.11.2016-година.Силният шок от евентуалното сгромолясване на президентските избори,“раздвижи“ мозъците на управляващите и започна едно раздаване от натрупаните шестнадесет милиардния ни заем.Голямата „грижа“за бедните пенсионери,земеделци,рибари,учени,и не толкова,ще им стопли сърцата,те ще живнат и на 06 ноември ще се отправят към урните,за да гласуват за „правилният“Президент.Слава Богу,че на моите сънародници са им ясни вече всичките тези машинации,затова ще гласуват за коренна промяна на застоялото се статукво.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране