06.07.2016 | 0:01
За културата на министъра: сладкодумен гост на обществена ясла
Зле изписани вежди
Колаж: Свободен човек

Министърът на културата Вежди Рашидов тия дни показа диалогичност и писа едно писмо до БНТ в жанра “Право на отговор”. Министърът отговаря на твърдения, изказани от скулптора проф. Минеков, който е открит и яростен опонент на г-н Рашидов. По техния спор не сме компетентни и оставаме равноотдалечени. Но писмото на министъра поразява сетивата с няколко неща. Тук ще приложим част от този загадъчен документ, защото в него се съдържат освен всичко друго и някакви непонятни подмятания към водещия на проблемното предаване (Георги Ангелов, “Денят започва с култура”). Нека прочетем по-интересните пасажи и да си зададем някои въпроси.

***

(…) Едно от малкото предавания за култура в националните телевизии винаги е предизвиквало у мен уважение – пише министърът. От доста време обаче наблюдавам един тънък и интересен процес на създаване на удобни условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата, и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов. Напоследък той кани група хора, които превръщат това предаване за култура в среда за оклеветяване, без да присъства другата страна. Вместо да има опоненти на тезата в студиото, г-н Ангелов постоянно възкликва: “Какво ли прави тази държава за българската култура?!” На този въпрос е много лесно да се отговори – отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на “Мисия Лондон” – втора серия.

***

Спираме четенето, за да изразим почуда. Нима това е официален документ – писмо на министър до обществена телевизия? Вярно, че авторът му е министър Вежди Рашидов, но все пак! Какво точно е искал да каже авторът? Защо един министър си служи в официална кореспонденция с намеци под мустак – не особено хигиенични при това. Не знаем за какво става въпрос и ако е нещо жълто – не искаме да знаем! Сигурни сме, че културното министерство не се занимава с “отглеждане” на деца. Ако това, за което намеква министърът, не е нещо в жълто-кафявия спектър, нека се доизкаже, за да разберем направил ли е нещо укоримо г-н Ангелов и какво общо има с това културното министерство. Сигурни сме, че водещият не е постъпил като Жан-Жак Русо, който едно след друго зарязвал по приюти и петте си деца още при раждането им. Продължаваме с четенето.

***

А колкото до това, че се налага едно мнение, че държавата е абдикирала от сферата на българската култура, то аз ще напомня на водещия, че по време на моето управление… (…) (Изброяване на успехите в културната политика.) (…) Или това е безинтересно за водещия, или му е по-приятно да чуе в ефир как плюят един министър, и то гости на предаването, които са отхранени със златните лъжички на социализма, израснали са в станциите на ЦК на БКП и са отрочета на тежката комунистическа номенклатура, а днес са се самопроизвели в демократи. (…)

И накрая за сведение – никога не съм работил в Мултигруп, но винаги съм бил приятел на Илия Павлов и не съм човек, който ще го съди. (…)

Моите имотни придобивки са в сайта на Сметната палата още преди да стана министър, всеки може да ги види, парите ми са с платени данъци и с чист и проверен произход. Дали клеветниците могат да се похвалят със същото? Уверявам ви, че по хигиенни съображения не искам да се срещам с такива хора – с тях мога да се видя само в съда, затова завеждам дело. А колкото до водещия г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата.

С уважение, подпис.

***

Последното изречение за яслата е почти директна заплаха към водещия да не си рита трудовата книжка.

Ние нямаме приятели мутри, но разпознаваме стила – и не ни допада.

Оставаме равноотдалечени в спора между проф. Минеков и министър Рашидов. И двойно по-отдалечени от всеки мутрилник в нашата клета държава.

1 коментар

  1. Весков каза:

    Да си представим хипотетично,българин,министър на културата на “братска” Турция.Кръгъл АБСУРД. Рашидов е продукт, на аверските,баджанашки отношения на Борисов към подобни индивиди.Царете във всички времена,са толерирали подмазвачите,независиво от техния етнос и култура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране