26.06.2015 | 19:59
За общото благо на свръхАЗа…или когато толкова се обичаш, че чак се ревнуваш
Диагнозата "Георги Близнашки" и българската политика

Проф. Георги Близнашки, конституционалист, дисидент, протестър, служебен премиер и настоящ депесар: …Това, което искам да кажа, е че професорът по конституционно право вижда малко по-дълбоко, вижда малко по-далече от мнозина, които, нали, протестират, просто защото такава е паролата на деня.

Антон Хекимян, bTV: Обяснихте ли го това?

ГБ: Обясних, разбира се, аз съм говорил през цялото време, аз не съм мълчал! Между другото, бях най-известната фигура на площада (на #КОЙ-протестите)! Радан Кънев никой не го познаваше все още по това време. Той минаваше и така много учтиво кимваше с раничката на гърба и много учтиво ме поздравяваше всеки път, когато се разминавахме там някъде по площадите. Това, което искам да кажа, е, че аз съм говорил през цялото време и ми е много забавно, когато сега искат да преразгледат всичко това, което се е случило.

АХ: Чувствате ли се предател на протеста?

ГБ: Не, категорично не! И само да ви кажа! Понеже много хора, нали – “ама ние го издигнахме, ако не бяхме ние, той нямаше да стане не знам какво”. Да го кажа много просто. В това студио тук, когато Конституционния съд се произнесе по казуса “Пеевски” (че може да се върне в НС, тъй като “не е консумирал” шефството си в ДАНС, б.р.), АЗ бях човекът, който каза, че това е черен ден за българската юриспруденция. След три дни студентите окупираха 282 аудитория. И на стената, на черната дъска с огромни букви беше изписано името ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ. Те искаха среща с мен! Появиха се и други имена, но името с големи букви… Това е документирано! Не можеш сега с късна дата да заличиш всичко това. АЗ отидох и им казах, че те пишат златна страница в историята на страната. Това са фактите от историята – АЗ, АЗ поех инициативата… (Водещият го прекъсва.) (…)

АХ: Вземате ли възнаграждение сега като експерт на ДПС?

ГБ: Не, няма да получа! Георги Близнашки не е откраднал нито една стотинка през тези 25 години на българския преход. За разлика от много други участници в политическия живот.

АХ: А ДПС, когато ви се обадиха с предложение, казаха ли ви…

ГБ: Ма въобще не сме говорили такива неща. Те много добре знаят, че аз няма да взема възнаграждение. Аз работя pro bono. Аз съм защитавал конституцията през цялото време на нейното съществуване. Ако си спомняте, по време на протеста ние излязохме пред НС с конституцията в ръка. Моите ценности са в тази конституция… Който не е разбрал кой е Георги Близнашки, дълбоко се заблуждава. Аз защитавам своите ценности и принципи. И те са в основата на действащата конституция на Република България от 12 юли 1991. И да ви кажа нещо…

АХ: Професоре, на финала…

ГБ: Да ви кажа нещо за историята и вие ще го извадите след време!…

АХ: …щото много дълго стана така или иначе. Да ви попитам…

ГБ: Ако сринат тази конституция, следващата конституция на България няма да бъде демократична. Запомнете какво ви казвам. Това след 20 години могат да го извадят и да го разказват на следващите поколения.

АХ: Това като предупреждение.

ГБ: Да.

АХ: Като ваше усещане – от “Осанна!” до сега – “Разпни го!”. Как приемате всичките тези хули срещу вас. Основателни ли са всичките нападки и обвинения, че сте предател?

ГБ: Категорично не. Не, категорично не. Отхвърлям всички тези твърдения. Това е буря в чаша вода. На мен това всичко ми се е случило неведнъж през годините.

АХ: Метаморфозите?

ГБ: Не, обвиненията. Вие нищо не знаете. Аз мога да ви разкажа как преди 10 ноември ме обвиняваха, че съм с антисъветски настроения и прозападна ориентация. И вървеше следствие! И т.н. Но това… Не се правя на герой, никога не съм го казвал. Аз съм Георги Близнашки. Аз съм силен човек. Офицер от запаса, първенец на випуска от 1976 година. Така че не се страхувам от всички тези нападки.

АХ: Какъв съвет ще дадете на Делян Пеевски?

ГБ: Да си гледа бизнеса и да не се занимава с политика. Мисля, че това ще бъде едно облекчение за цялото общество.

АХ: Той защо се занимава с политика?

ГБ: Това си е негова работа. Аз не се бъркам в личния му живот. За мен беше важно, е, че осуетихме избирането му за шеф на ДАНС.

1 коментар

  1. papugai каза:

    Този е време да го лекуват, по възможност с тестови лекарства, с такива, които водят до сигурна смърт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране