19.03.2018 | 0:01
Захариева забърка България в конфликта Лондон – Москва
Бойко Борисов обаче продължава да пази пълно мълчание по въпроса

Външният министър Екатерина Захариева подкрепи мерките на Великобритания срещу Русия заради отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Лондон. “България стои до своя съюзник Обединеното кралство. Използването на отровни химикали е незаконно и трябва да бъде осъдено по най-категоричния възможен начин”, написа в петък в Туитър първият ни дипломат на британския си колега Борис Джонсън.

Премиерът Бойко Борисов обаче продължава да пази пълно мълчание по въпроса.  В сряда британският премиер Тереза Мей обяви, че заради случая “Скрипал” 23 руски дипломати трябва да напуснат Острова. По искане на Лондон дипломатическите контакти между двете държави се прекратяват.

Според британското разследване Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество “Новичок”, разработено в СССР. Русия отрича да е замесена в отравянето и допусна, че ако веществото не е произведено във Великобритания, то идва от Чехия, Словакия, Швеция или САЩ.

От БСП остро разкритикуваха замесването на България в конфликта Лондон – Москва. “Като каква точно се изказва Захариева? Като най-близка до премиера ли?”, попита зам.-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев. “Жалко, че подобни хора, за да се натягат на някоя държава, правят изявления и вкарват България в излишни конфликти. За мен са недопустими подобен род изказвания, още повече че не е ясно какво се случва. Ако се изказва в качеството си на външен министър, къде е официалната позиция? Ако се изказва в качеството си на външен министър на държава, която председателства Съвета на ЕС – хептен”, коментира социалистът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране