31.12.2016 | 13:59
Закъсалите в преспите: Хора зарязваха колите, няма вода и храна (видео)
Вече половин денонощие шофьори остават в капана на пътя към Бургас

Хората останаха без гориво. Зарязваха колите направо на пътя и се качваха в други автомобили. Заради изоставените коли и блокадата стана още по-голяма. Това са част от разказите на хора, които цяла нощ прекараха в преспите край Айтос, след като стана верижна катастрофа на „Тракия“, а часове по-късно бе затапен и обходният път заради аварирали тирове. Кошмарът там започнал след 18-19:00 часа вчера. Вече над половин денонощие продължава леденият капан.

По информация на кризисния щаб, свикан от Бойко Борисов снощи, между Айтос и Карнобат са закъсали 500 коли и един автобус. В колите е имало много малки деца.

Блокираните шофьори разказват, че нямат вода и храна, а някои дори решили да тръгнат до близки населени места за провизии. Водачите казват, че никой не им е носил вода, макар че властите казват обратното. Започват да свършват и горивото. Някои са изключили парното, за да пестят гориво.

В момента е обявено бедствено положение в област Бургас, участъкът Карнобат-Бургас е затворен, а се очаква при спиране на снега магистрала „Тракия“ да бъде пусната след 14:00 часа. До Бургас може да се стигне през Средец. Забранен за движение на всички МПС е участъкът от Петолъчката до Бургас на магистрала „Тракия“. Продължават спасителните действия с цел извеждане на катастрофиралите автомобили. Изключително тежка е метеорологичната обстановка в района на Бургаска област. Пътят Айтос – Карнобат е на практика непроходим на този етап. Поради силен снеговалеж и вятър няма никаква видимост.

За днес е обявен жълт код за 9 области – Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Малко преди 9.00 часа много от хората, които прекараха нощта в автомобилите си, вече бяха евакуирани. Някои от тях са настанени в хотели, в сгради на пожарната, в детски градини. Подсигурена им е храна. Продължава разчистването на двете пътни отсечки.

„Прогнозата за времето беше за превалявания, но изключително силният вятър в участъка не беше предвиден, а и нямаше как да се реагира при тази ситуация. В рамките на 10 минути от суха магистрала, буквално почистена от снега, имахме една снежна пелена, която намали видимостта до 2-3 метра. Това доведе до рязкото спиране на автомобилите на АМ „Тракия“ и събитието е една верижна катастрофа“, заяви инж. Георги Златев пред Дарик – той е ръководител на дирекция Поддържане на пътната мрежа към АПИ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране