05.07.2016 | 12:07
Закон ограничава гражданските права заради тероризма
Отново ще се дадат пълномощия на ДАНС да използва агенти под прикритие

Съветът по сигурността при премиера обсъди проектозакона за противодействие на тероризма. Предвиждат се временни мерки и ограничения на свободите на гражданите.Ще започнем подготовка на военните за предотвратяването на терористични опасности, каза министърът на отбраната Николай Ненчев на излизане от Съвета по сигурността в Министерски съвет.

„Акцентите на заседанието бяха няколко. За нас новото е, че въоръжените сили ще участват в антитерористични акции. Ако законът бъде приет, ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, което ме кара да мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти“, заяви министър Ненчев.

Още в следващите няколко дни той ще издаде заповед за започване на незабавна подготовка.  По повод намеренията да бъдат ограничавани правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, военният министър обясни, че подобни мерки и техният обхват ще зависят от конкретната заплаха.

„Обсъдихме го много подробно. Тази дискусия ще продължи и в рамките на Народното събрание в съответните комисии. Това, при кои обстоятелства и в каква степен ще бъдат ограничавани права, зависи от конкретната заплаха“, уточни министър Ненчев.

Във връзка с друга от предвижданите мерки за задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, той коментира: „Има някаква реакция, но смятам, че предложеният текст е справедлив“.

В проектозакона е предвидено още при актове на тероризъм на територията на България, от което са настъпили смърт или увреждане на здравето на мнозина, големи имуществени вреди, включително и за икономиката, или има значителни последици за околната среда, като мащабни замърсявания на почва, вода или въздух, да може да се обявява извънредно положение, с произтичащите от това необходими ограничения на права и свободи на гражданите.

Антитерористичният закон ще наложи промени и в други нормативни актове.  Отново ще се дадат пълномощия на ДАНС да използва агенти под прикритие. В правомощията на спецагенцията ще бъде и провеждането на интервюта с незаконно влезли на територията на страната.  ДАНС ще може да призовава и да задържа лица. Очаква се следващата седмица проектозаконът за противодействие на тероризма да бъде внесен в Народното събрание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране