25.04.2018 | 14:43
Заместниците на Иванчева се съмняват в законността на отпуска й
Решението по казуса трябва да бъде взето от Столичния общински съвет

Зам.-кметовете на район “Младост” Владимир Клисуров и Румен Русев се съмняват в законосъобразността на платения отпуск на арестуваната кметица Десислава Иванчева. Затова те не приемат и определения от нея в заявлението за отпуск и.д. кмет Владимир Клисуров и предлагат Столичният общински съвет да гласува за временен управник на района другия заместник-кмет – Румен Русев, който обаче е сочен за неин враг.

В декларация до шефа на СОС Елен Герджиков, кмета Йорданка Фандъкова, общинските съветници, обществеността и медиите Клисуров и Русев припомнят, че са получили заявление от кмета г-жа Десислава Иванчева, препратено от Столична община. В него тя посочва, че желае да ползва полагаем отпуск, по време на който да бъде замествана от единия зам.-кмет Владимир Клисуров.

“Казусът има правна страна, тъй като юристите, не са единодушни дали отпускът е законосъобразен. Има вероятност отпускът да е нелегитимен и в тази хипотеза г-жа Иванчева не може да посочва свой заместник за време, в което изпълнява служебните си задължения. Ако е легитимен, не може по време на отпуск да подпише заповед, съгласно чл. 39 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно: кметът на района, определя със заповед заместник-кмет, който го замества при отсъствието му от района. И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни”, смятат заместниците й.

“За излизане от ситуацията, зам.-кметовете арх. Румен Русев и Владимир Клисуров взимаме решение, в нашите компетенции. Въпреки очакваните удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас – за нейни заместници. Предвид спецификата на проблемите в „Младост”, огромна част, от които касаят задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство, излизаме със следното предложение до Столичен общински съвет. На основание чл. 39 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, за заместващ избрания кмет да бъде посочен Румен Русев, архитект и инженер с огромен стаж. За целта Владимир Клисуров се самоотвежда, като вариант за поста”, пишат двамата заместник-кметове.

Те се надяват предложението им ще бъде разгледано в най-кратки срокове, предвид спешността на проблемите, решаването, на които е в правомощията на общинската администрация. За пример те посочват финансирането на училища, детски градини, заплати на медицински сестри и др. Иванчева, която не е с отнети правомощия като кмет, нито е отстранена от поста, трябва да определи заместника си. Другият вариант, предвиден в закона, е Столичният общински съвет да определи и.д. кмет между заместниците на титуляра. СОС обаче едва ли ще иска да определи Русев след изявленията на Иванчева за заговор срещу нея от страна на СО и Русев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране