26.12.2023 | 21:37
Западът иска да свали Вучич с протести
Бившият ръководител на сръбското разузнаване: САЩ стоят зад протестите в Белград. Искат да свалят президента, защото не наложи антируски санкции

Протестите в Сърбия са пряк опит за сваляне на президента Александър Вучич, казва Александър Вулин, бивш ръководител на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия (BIA) и председател на Социалистическото движение. Според него Западът иска от Белград да признае независимостта на Косово, да спре да подкрепя Република Сръбска в Босна и Херцеговина и да наложи антируски санкции. Именно с тази цел е задействан механизмът за свалянето на Вучич, отбелязва Вулин.

Припомняме, че Александър Вулин бе принуден да подаде оставка на 3 ноември след като през юли министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции срещу него  за предполагаема корупция и участие в трафик на наркотици, както и за връзки с Русия.

Днес пред руската Риа Новости Вулин  заяви, че „Русия помогна на Сърбия да запази конституционния ред по време на размириците в столицата на страната“.

„Русия е партньор, съюзник, който уважава волята на сръбския народ. Русия беше със Сърбия и този път и нашият конституционен ред беше запазен“, каза санкционираният от САЩ Вулин.

Той добави, че президентът на Сърбия Александър Вучич е единственият лидер в Европа, който не е наложил санкции на Русия, и това, според Вулин, е било негово „решение от първия ден на антируската истерия“.

Вулин изтъкна, че се гордее, че е единственият ръководител на разузнавателна агенция в Европа, който не се е поддал на антируските настроения.

„Платих цената, но ако това помогне на Сърбия да запази вековния си съюзник, мира и стабилността, да устои на опитите за сваляне на правителството и президента, значи си е струвало“, каза бившият ръководител на БИА.

По време на интервюто той посочи също, че Западът стои зад насилствените протести в Белград. Според него Западът първоначално се е опитал да събере десните движения, за да ги подтикне да участват в протестите, но това не било възможно.

„Протестите в Сърбия не са инструмент за натиск върху Косово и санкции срещу Русия“, сподели Вулин за руските медии, а опит за сваляне на президента Александър Вучич.

Според него „Западът изисква от Белград да признае независимостта на Косово, да спре да подкрепя Република Сръбска и да наложи санкции на Руската федерация – да спре да бъде суверенна държава и народ“.

Вулин каза още, че отстраняването му от поста ръководител на специалната служба е било част от „подготовката за Майдана“.

„Това вече не е натиск, защото на Запада е ясно, че докато Вучич е начело на Сърбия, няма да има признаване на Косово и въвеждане на санкции срещу Русия. Това е атака срещу отстраняването на Вучич от власт. Натискът за освобождаването ми от поста ръководител на БИА послужи за осъществяването на „цветната революция“ и беше първата стъпка към крайната цел“.

„Моята оставка ни даде време да намалим атаките по време на предизборната кампания, но знаехме, че веднага след поражението пронатовската партия ще задейства механизъм за свалянето на Вучич“, коментира Вулин.

Той посочи, че атаките срещу него лично са започнали, след като преди две години той и секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев са говорили и обсъждали противопоставянето на „цветните революции“.

„Ние представляваме сериозни държави и сериозни разузнавателни служби, поглеждаме напред. Както виждате, ние сме добре подготвени. Моята смяна не можа да елиминира всички полезни неща, които направихме за Сърбия, а опонентите закъсняха“, подчерта бившият ръководител.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране