04.04.2018 | 0:01
Започна посещението на Путин в Турция
Двустранният форум се превръща в тристранен с присъединяването към него на иранския президент

Руският президент Владимир Путин пристига днес на двудневно посещение в Турция. Това е първата му визата в чужбина след преизбирането му миналия месец за втори президентски мандат, който ще продължи 6 години съгласно последните промени в руската конституция.

На столичното летище той бе посрещнат от колегата си Реджеп Ердоган. По-късно двамата президенти ръководиха седмото заседание на Руско-турския съвет за сътрудничество. На него бяха разгледани състоянието и перспективите на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, съвместните стратегически проекти, включително в областта на енергетиката, общата борба срещу тероризма и ситуацията в Сирия. Обсъдено бе и изпълнението на проекта за газопровода “Турски поток”. В навечерието на визитата президентският помощник Юрий Ушаков съобщи пред журналисти, че са получени повечето разрешения за газопровода и неговото пускане се планира да стане до 30 декември 2019 г.

В програмата се предвиждаше участие на Владимир Путин и Реджеп Ердоган на церемонията по полагане основите на атомната електроцентрала „Аккую“. Това е първата АЕЦ за Турция и в същото време първата руска атомна електроцентрала извън Русия. Доминиращият дял от проекта за 20 млрд. долара е собственост на компанията “Росатом”, която ще изгражда централата. Тя ще бъде построена до Мерсин на средиземноморския бряг и ще има добавена стойност за турската икономика в размер на 6-8 млрд. долара.

Днес в Анкара към двамата президенти ще се присъедини и иранският им колега Хасан Рохани. Те ще направят преглед за изпълнението на споразуменията за Сирия, постигнати на първата им тристранна среща в рамките на мирния процес от Астана през ноември миналата година в Сочи. Тримата президенти ще обсъдят и допълнителни мерки за укрепване на примирието, осигуряване на функционирането на зоните за деескалация, решаване на хуманитарните въпроси и насърчаване на политическия процес.

Тристранната среща става на фона на противоречиви тенденции в развитието на сирийския конфликт. От една страна, въоръжената опозиция и радикалните ислямисти напуснаха анклава Източна Гута край Дамаск, който те контролираха от началото на конфликта преди 7 години. Поемането на контрола върху анклава от правителствените сили е голям успех за деескалацията в Сирия, чийто старт бе даден именно в Астана. Отделно американският президент Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че САЩ ще се изтеглят от Сирия. Стана също така ясно, че в последния му разговор с Владимир Путин е станало дума за среща между двамата, евентуално през втората половина на годината. Известно е, че сирийският конфликт бе дежурна тема в досегашните срещи на Путин и Ердоган с Тръмп.

В същото време САЩ изпратиха подкрепления и военна техника за формированията на сирийските кюрди, за да попречат на плановете на Ердоган да завземат град Манбидж и да продължи военната си кампания срещу кюрдските региони в Североизточна Турция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране