12.12.2023 | 10:40
Започва демонтажът на Паметника на съветската армия
Около монумента има засилено полицейско присъствие

Започна демонтажът на някои от фигурите от паметника на съветската армия, известен и като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия). Това съобщи пръв депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев. Той разпространи в социалните мрежи и кадри, на които се вижда, че кран е пристъпил към подготовка за демонтиране на елементи от паметника в Княжеската градина в София. Предстои да бъде доизградено скелето около монумента, след което ще се започне с демонтиране на най-високите фигури.

“Не махаме просто монумент, връщаме си възможността да осмислим историята през собствената си призма, вместо през тази на руската пропаганда”, коментира Мирчев.

В района около паметника има засилено присъствие на полиция и жандармерия. През миналата седмица стана ясно, че фигурите на паметника са сериозно увредени и се налага да бъдат демонтирани в едномесечен срок, за да бъдат реставрирани и изложени на друго място – това вероятно ще е пред Музея на социалистическото изкуство, съобщи областната управителка Вяра Тодева. “Планираме обществена поръчка за самата реставрация, а от там фигурите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство. Разглеждаме и нов терен, който в момента се обследва”, обясни тя.

Фигурите не са реставрирари 70 години, откакто е сложен паметникът. Има сериозни пукнатини в основата им, които застрашават минувачите. Скулпторът Марин Марков коментира, че основната причина за разцепването на краката на войника е, че навремето, когато паметникът е монтиран, е бил налят бетон в долната част на фигурата. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отливката.

Точно когато областният управител си тръгваше, пред паметника “долетя” Мая Манолова от “Левицата!”, която беше известно време беше опнала палатки пред паметника, за да го пази от събаряне.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране