09.09.2016 | 0:08
Започват сеч на 30% от Борисовата градина
Жителите на район "Изгрев" се обявиха срещу плановете за строеж на паркинги в парка

За сеч на 30% от дърветата в Борисовата градина алармираха столичани. В сряда те са присъствали на обсъждане в община „Изгрев“, на което е станало ясно, че сечта е санитарна, тъй като дърветата са болни.

Според присъствалите на събранието от него ставало ясно, че лесопарковата част не можела да се поддържа, затова било нужно да се разреди и да се превърне в парк с площадки, полянки, асфалтови алеи и прочие. Участниците в обсъждането цитират представител на Лесотехническия университет, според който в София не можело да има лесопаркови гори, а само паркове с градини. Излиза, че гората да се изсече, за да се разреди до парк, който пък да бил направен на детски площадки и други съоръжения, недоумяват столичани. Те сигнализират и за незаконна сеч в Борисовата градина, която върви от години.

Инвентаризацията и експертната оценка на лесопарковата част е извършена от екип от Лесотехническия университет начело с доц. Илко Добричов. Според данните залесени в участъка са 434,1 декара, от тях над 152 са с иглолистни дървета, а над 280 дка с широколистни. Най-възрастните борове са на 120 години, средната възраст на липите, планинския ясен, червения дъб и т.н. е 98 години.

„Битката за Борисовата градина е от много години. Гордея се, че кварталът беше така активен и яростен по опазването на парка. Тепърва предстои резултатът от „инвентаризацията“, от решенията на възложители и изпълнители, които ни обясниха, че само ни уведомяват, но от нас нищо не зависело“, заявяват във фейсбук столичани.

Хората се противопоставят и на намерението за строеж на паркинги в Борисовата градина. Според тях има намерение за строеж на паркинг на детска площадка в гората до тенискортовете близо до хотел „Москва“. Площадката е с размери 150 на 100 метра. Според хората от „Изгрев“ на близък парцел близо до метрото също има планове за строеж на паркинг.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране