12.01.2016 | 0:01
Здрав разум на изток, запад, север, юг

Водеща, НТВ: Направете анализ за тази драматургия на пресконференцията (на Местан) и участието на журналистите.

Д-р Николай Михайлов, психиатър: Не зная дали това не е бягство в противоположния край на голямата ни сериозност и на нещо, което няма кой знае какво голямо значение. Да кажа само, щом ме питате, мисля си, че господин Местан беше в голяма криза, доколкото е драматично силово изхвърлен от любима за него роля, това е видимо, той се наслаждаваше прекомерно. Това даже в някакъв смисъл, да не казвам дразни, но съдържаше и комични ефекти, без всякакво съмнение. Сега той на своята първа пресконференция трябваше да покаже по-решително и по-автентично лице. Но той игра привичната си роля в привичния си стил, говори много, но не каза почти нищо съществено, освен евроатлантическите клишета, които оттук нататък ще бъдат негово голямо алиби. Само че това, което той говори от покрива и ще продължи да говори, няма нищо общо с неговия интерес да говори това, което ще говори на много хора, на своя електорат, защото неговият електорат, потенциалните привърженици на неговия нов политически проект нямат ухо за евроатлантическите абстракции, да си говорим директно това…

НМ: Аз си мисля, че оттук нататък тези две, условно казано, крила ще съществуват във взаимна безкомпромисна схватка. Тези хора около Доган, при неговия прословут сценичен атентат се държаха като щурмоваци и като група за бойно реагиране, играха крайно агресивно физически, а това е неговият елит по места. Аз си представям, че във вилаетите хората на Местан ще бъдат безкомпромисно сблъсквани и изчегъртвани за влияние, защото това означава отнемане на електорат. Това е много тежка травма, страшна заплаха. Искам да кажа, че това, което предстои на господин Местан, е много остра игра, на голям негов риск и аз не знам дали той не е заложник на същите тези интереси от юг, които Давутоглу нарича стратегическа дълбочина. Нека кажа, че тази стратегическа дълбочина в никакъв случай не е блъф. (…)

В-ща: Обикновено, когато има чернобял прочит, единият – добър, другият – лош, това говори и за примитивизъм. Кой има нужда от внушаване на този примитивизъм, единият предател, другият патриот, толкова, нищо повече около това.

НМ: …Няма сериозен въпрос, който да не е разцепен тематично на „фили“ и „фоби“, на русофили и русофоби. Обадиха се веднага хора, които казаха, че Доган е просто наистина перфектен родолюбец, без всякакво изключение. Той има в тази новогодишна реч визионерското качество да опише съществените рискове за България и даже да предложи някаква рецептура за излизане. Впрочем това, което говори, наистина съдържа здрав разум, без всякакво съмнение. Другите обаче като усетиха тази новина, че русофилите, така наречените взимат някакъв бонус тук в тази несекваща тактическа игра на преобладаване в публичната сфера, започнаха да защитават Местан като потенциален реформатор на ДПС…

В-ща: Д-р Михайлов, не е ли всичко бизнес?

НМ: Бизнес има, но нека ви кажа, че около този бизнес се разиграват и големите рискове за страната. Това трябва много да бъде внимавано. Аз си мисля, че в последна сметка нашият политически елит трябва да си даде сметка, че страната съществува в контекст на глобална дестабилизация. Имаме един евроатлантически гарант на нашата сигурност, но нека ме извинят тези, които са ентусиазирани да мислят, че това е достатъчно, защото здрав национален разум е абсолютно задължителен в период, в който ЕС е в криза и никой не може да се обвърже с прогноза, че той ще продължи да съществува най-малкото по начина, по който сега съществува в обозримо бъдеще. Той е в много тежка криза и в голям риск, какво тогава? Тогава – здрав разум на Изток, здрав разум на Юг, здрав разум на Запад, отговорни хора тук, де ги, нека се запитаме обаче?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране