17.04.2024 | 12:42
Земеделският министър изхвърча с шут от поста си заради ДПС
От години движението контролира земеделието у нас и разпределя евросубсидиите

Втора министерска глава хвръкна от кабинета „Главчев“ за няма и седмица управление. Служебният премиер Димитър Главчев изпрати предложение до президента Румен Радев да бъде освободен министърът на земеделието Кирил Вътев, а на негово място да бъде назначен изпълнителният директор на Дф „Земеделие“ Георги Тахов.

Като формална причина за напускането му бе обявено, че е постъпила информация от Брюксел свързана с неспазване на 5-годишния Стратегически план за развитието на селското стопанство в България. Говори се още, че Главчев не харесвал работата на Вътев, но как е разбрал че не го бива за някакви си 6-7 дни, остава под въпрос.

„В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения – в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и упраеленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, кое то създава сериозни затруднения в сектора“, се казва в официалното съобщение на Министерския съвет.

Това е бутафорно обяснение за широката публика. Истината е, че Вътев пада жертва заради ДПС, което от години държи Земеделското министерство. Движението убедително е напомнило на ГЕРБ, че селскрстопанският сектор е в зоната на техните интереси. За да се запази „ортаклъкът между двете партии, се наложило да хвръкне главата на министър Вътев, твърди източник на „Галерия“. МЗХ контролира дърводобива или си затваря очите за зулумите на горската мафия.Не е тайна, че този сладък бизнес от години е под опеката на ДПС.

Има и пикантна информация която може да е една от причините за отстраняването му. При Кирил Вътев в министерството наскоро са идвали емисари, които се занимават с внос на месо и хранителни продукти на изключително високо ниво. Искали през митниците безпроблемно да се внася точно определен продукт. Както е известно, ексминистърът също има интереси в този бизнес защото е основател на компания, която е сред най-големите производители на колбаси у нас. Вътев, или Киро Кренвирша, както шеговито го наричали в МЗХ, първоначално категорично отрязал искането. Но не задълго! Скоро при него дошли здрави момчета, които използвали убедителни методи. Не са го били, разбира се, но са му напомнили откъде може да задуха  ако не е послушен. Явно методите на милиционерското училище „Феликс Дзерджински“ сработили успешно, защото Вътев бързо осъзнал грешката си, отстъпил, но въпреки това се оказал неудобен.

Заради колбасарския му бизнес и поста  свързан с регулацията на храните, мнозина смятат, че той е бил в конфликт на интереси. Наскоро Кирил Вътев бе замесен и в друг скандал. Пред bTV предшественикът му на поста Иван Христанов индиректно го обвини, че е облагодетелствал финансово живеещия в Дубай бизнесмен Христофорос Аманатидис-Таки.

„Видях съобщение, че БАБХ е изкупила оборудването на лабораторията на „Капитан Андреево, което е необичайно, защото те казват, че са изкупили бизнес. Най-вероятно те са закупили само едно оборудване, което струва около 3 млн. лева. Там е реализирана една изключително хубава премия от 7 млн. лева, и то за компания, която колегите от службите ДАНС и ГДБОП обвързаха с мафията“, каза Христанов в национален ефир.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране