01.11.2017 | 19:52
Зетят на здравния министър пробил във ВМА при друг шеф
Военна болница е купила консумативи за 300 000 лв. от фирмата, свързана със зетя на бившия началник на ВМА и здравен министър Николай Петров

Опитите да се омаловажи скандалът с договорите на зетя на здравния министър в оставка продължават. Военна болница е купила консумативи за 300 000 лв. от фирмата, свързана със зетя на бившия началник на ВМА и здравен министър Николай Петров. Освен това първият му договор е подготвен от друго ръководство на болницата, обяви пред Дарик радио зам. здравният министър Мирослав Ненков, който също като Петров идва от ВМА.

„Откакто този екип влезе в МЗ, излязоха няколко „разкрития“ на ваши колеги, които всички бяха с няколко месечна давност. Тази история с одитния доклад също е стара. Поръчката за 1.7 млн. лв. всъщност е прогнозна цена. Защото не е ясно колко от даден консуматив ще изработи болницата за една година. Военната болница например е спешен център и ако недай боже стане някоя извънредна ситуация и в нея постъпят множество спешни пациенти, разходът за определени консумативи ще се качи непредвидено“, обясни Ненков. Затова за трите години, през които е действал договорът между ВМА и свързаната със зетя Явор Цонев фирма, купените от нея консумативи са за 300 000 лв. „Това е под 5% от всички консумативи от този вид, които болницата е консумирала“, каза още Ненков и припомни, че фирмата е избрана по критерий най-ниска цена, а „военният прокурор не смята, че има престъпление“. Военният прокурор обаче се проверява от военната апелативна прокуратура заради това си становище.

Първата обществена поръчка, спечелена от спорната фирма, която е за по-голямата сума, е стартирана и финализирана от предишното ръководство на ВМА. „Ген. Петров просто я подписва“, каза Ненков. Втората поръчка за над 300 000 лв. прогнозна цена обаче е от времето, когато Петров е началник на болницата.

„Няма официален разговор да поема поста здравен министър“, каза Ненков по повод това, че името му е сред спряганите за поста. „Важно е не само дали ще ми бъде предложено, а какво ще бъде предложението, защото не съм готов на всякакви компромиси само за да бъда министър“, каза Ненков.

„С мен не е говорено да бъда министър на здравеопазването – моята сила е в парламента“, коментира председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, също спрягана за поста. „Факт е, че вече 9 години съм в политиката и в сферата на здравеопазването. Донякъде е логично при всяка смяна на министър аз да бъда евентуално търсена и ориентирана към поста“, допълни тя. За друг кандидат се смята и директорът на Александровска болница Костадин Ангелов.

1 коментар

  1. Диана каза:

    А защо не помислят пак за Десито. Тя остави великолепни впечатления при министерстването си. Всички я уважаваха и сваляха шапка за познанията и в областта на здравеопазването и медицината. Помня един случай, когато при тежка травма в главата един нещастник крещял в Пирогов, че иска министърката да го оперира, защото вярвал само на нейната политическа преданост. И друг случай, когато при някакво заиграване с млад юнак се пуснала приказка, че жената притежава всички качества на куп, та чак и премиера се заинтригувал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране