24.08.2023 | 20:21
Жега в „Зелено движение“: партийката се цепи заради корупция и клиентелизъм
Борислав Сандов и Тома Белев атакуват Владислав Панев чрез медии с вътрешен доклад

Август може би ще се окаже най-горещият месец за „Зелено движение“, след като вътрешнопартийното напрежение и тлеещи конфликти достигна до изтичане в медиите на вътрешен доклад, закриване на местни структури и наказание за членове, а не е изключено процесите да завършат дори с разцепване на партията, която е най-малкият партньор в обединението „Демократична България“ и участва в управлението.

Именно достъпът до властта през кабинета „Денков – Габриел“ с възможностите за номинации за различни постове, както и подготовката за предстоящите местни избори, според източници във формацията са предизвикали жегата сега. От публичните изказвания се разбира, че сблъсъкът е основно между настоящия съпредседател Владислав Панев и бившия Борислав Сандов и съответно членовете, които подкрепят всеки от тях в движението.

Той се е засилил след последния избор на ръководство през декември миналата година, който беше обявен за неуспешен заради „установено неспазване на изборния процес“ и последва проверка на делегати, как са били упълномощени, на членове и други сигнали за нарушения, продължила около осем месеца. Решение за ново изборно събрание, на което да се гласува кой да оглави партията предстои да бъде взето тези дни. Партийното ръководство се събира на поредна среща (Национален съвет) в четвъртък (24 август) вечер, но не е сигурно че тя ще е последната, на която да бъдат гласувани всички промени и дата за избор (според устава събранието не може да е по-рано от 35 дни преди самата дата, т.е. най-рано в края на септември или началото на октомври).

Междувременно Владислав Панев обяви, че няма да се кандидатира повече за съпредседател на „Зелено движение“ – пост, който заема от 7 години. Пред „Дневник“ Борислав Сандов, който е в Изпълнителния съвет на партията каза, че няма амбиции да се връща в тях или в изпълнителната власт.

И Панев, и Сандов не изключиха варианта да се стигне до разцепване на партията, макар че и двамата по думите им искат да го предотвратят. Другият съпредседател на „Зелено движение“ Добромира Костова също коментира, че трябва да се намери „общ път“ между всички крила. Тя обаче определи изтичането на вътрешния доклад като „директна атака към партията“.

Изходът от сътресенията в най-малкия партньор в „Демократична България“ вероятно ще повлияе и върху участието в обединението, но всички с които „Дневник“ разговаря отказаха прогнози, защото първо трябва да минат вътрешните решения, избор на ръководство и да се разбере дали „Зелено движение“ остава като една партия и едва след това разговори с партньорите. Настоящото напрежение ще затрудни и подготовката за участие и позициониране за местните избори. „Зелено движение“ като част от „Демократична България“ подкрепи Васил Терзиев за кмет на София, но решенията за другите градове предстоят.

Ябълката на раздора

Повод за това сътресение в партията стана провалият се през декември 2022 г. избор на ново ръководство. Тогава за двете съпредседателски места се бориха петима кандидати – лидерите Владислав Панев и Добромира Костова, бившият вицепремиер и министър на околната среда Борислав Сандов, депутатът от 48-ото Народно събрание Албена Симеонова и бившият съпредседател на партията, настоящ депутат Даниела Божинова. Първите двама души са събрали около 100 гласа в своя полза, а третият поред е имал около 30 гласа.

Събранието обаче завърши с неуспех, а заради официално съобщеното „установено неспазване на изборния процес“ е била създадена Анкетна комисия, чиято задача бе да установи имало ли е манипулиране на изборите за ръководство. Проверката ѝ е приключила в началото на този месец с доклад за констатираните проблеми и препоръки за местните структури, приемането на членове, контрола, за финасовия ред и други. Такъв тип доклади не са публични и се ползват само за вътрешнопартийния употреба, но във вторник (22 август), съдържанието му се появи най-напред в „Биволъ„, а след това и в „Клуб З“.

Една от версиите за „изтичането“ му в медиите точно в този момент, коментирана от различни партийци, но само неофициално, е опит за по-добро позициониране в листите на кандидатите за общински съветници на местните избори.

От доклада се разбира, че по време на изборното събрание през декември 2023г. е изтекла информация за таен чат, създаден от члена на Националния съвет на партията Никола Йорданов, в който се „отправят насоки за гласуване за ръководни органи“ на партията. В чата са председатели и делегати от 8 местни организации на партията, най-много от структурата „Слатина“.

В доклада не е видимо пълното съдържание на кореспонденцията, но е цитирано че се казва, че за съпредседател на партията „Влади, казах им, че Влади държи да е Доби“. Вероятно се има предвид Владислав Панев и Добромира Костова, двамата настоящи съпредседатели, които бяха (пре)избрани през март 2022г., за да довършат мандата на ръководството след като в края на 2021 г. всички лидери в „Демократична България“ подадоха оставки.

Докладът изброява и други препоръчани в чата номинации за ръководните органи, част от които и в момента са в ръководството на „Зелено движение“, но няма информация дали и кои от тях са били избрани при гласуването.

В доклада е описано, че Никола Йорданов „многократно е предприемал действия, за да заеме позиции в партията или властта и е склонен към кариеризъм“, след което обаче се отбелязва, че единствената позиция извън Националния съвет, която е заемал, е като съветник на Владислав Панев в 48-ото Народно събрание.

Пред БНР в четвъртък (24 август) Борислав Сандов коментира, че Никола Йорданов е искал да става служител на ръководеното от него ведомство и тъй като това не е се случило, смята действията му като форма на отмъщение към него. „Подобни амбиции [за властта] може да са мотив за организиране и манипулиране на вота“, пишат и съставителите на доклада. След това посочват, че още по време на изборното заседанието през декември, когато е бил разкрит чата, Йорданов е напуснал партията и не може да понесе наказание.

За целите на проверката, анкетната комисия започва да издирва и разпитва членове на цитирания чат, както и на свързаните местни организации, получава и други сигнали. Така стига до констатации за нарушения и „лоши практики“, които „създават условия и съмнения за манипулиране на изхода от гласувания“ на Националното събрание. Те са представени през конкретни казуси и към тях са предложени съответните наказания за структури и за членове.

Изброените нарушения са открити в 7 местни организации (от общо 29), но не се разбира дали е правена проверка и в останалите 22. Не е посочен общ брой нарушения и по видове, нито колко са били регистрираните делегати. По данни на Борислав Сандов са били около 200. Според доклада поне 17 пълномощни могат поради различни причини да бъдат определени като невалидни.

Сред изброените „лоши практики“ са „съществени пороци при упълномощаванията“ на делегатите. Напр. местна организация упълномощава делегати от друга местна структура за гласуване, затова в препоръките е записано това да отпадне и да могат да се изпращат само делегати-членове на тази структура. Други са фалшиви пълномощни – членове не са потвърдили да са упълномощавани или са отказали разговор. Посочени са и съмнения за истинността на някои пълномощни. Разглеждано е, че Никола Йорданов е заплатил разходите за пътуване за събранието на група членове.

Посочен е пример, че при преучредяването на местната организация във Варна – Приморски не са предоставени никакви допълнителни данни за кандидатите за членство: нито за предходната им политическа дейност, нито за евентуални роднински връзки помежду им или доколко и кои зелени политики споделят, въпреки че няма такива изисквания в устава на партията, а сред ограниченията е да не членува в друга партия и да не е имал принадлежност към Държавна сигурност. За тази структура е написано в доклада, че е „превзета“ от лица със спорна репутация“.

Той завършва с препоръка 7-те проверявани организации да бъдат заличени, общо 27 членове на партията да бъдат изключени от нея, още 7 – да бъдат наказани, има предложения и за промени в устава на партията – новите членове да се приемат с писмена препоръка и след проверка, да заявяват ако са участвали в други партии, упълномощаването на делегати да става само в рамките на местната организация, а нови членове да нямат право да бъдат делегати в рамките на година след влизането им в партията. В доклада няма записани предложения за наказания и/или препоръки за съпредседателите и членове на ръководството.

Последствията

След като докладът беше публикуван, във вторник вечер (22 август) Националният съвет на партията се събра, за да обсъди заключенията и предложенията на анкетната комисия. Като резултат е взето решение 3 местни организации (във Варна – Приморски, Криводол и Сандански) да бъдат закрити.

Пред „Дневник“ Владислав Панев определи случаят като „борба за власт“ и опит за овладяване на партията от „вътрешни кръгове“. Той коментира, че дори и с откритите нарушения крайният резултат от изборното заседание не е можел да бъде манипулиран, тъй като разликата между първите двама и третия по ред е била над 70 гласа и припомни, че заради съмненията изборът е бил отменен и е възложена проверка.

Той отхвърли обвиненията, че се опитвал да влияе върху гласуването като чрез подставено лице (Никола Йорданов) и че е насочвал кои хора да бъдат подкрепени. Панев заяви, че не е участвал в т.нар. таен чат и по този повод изрази съжаление, че е поставена под съмнение репутацията на хората, чиито имена са били обсъждани в него. По думите му той не познава част от тях, а други били „изключителни професионалисти“.

Панев прогнозира, че „ако степента на недоверие вътре в партията се окаже непреодолима“ е възможно партията да се раздели на два отделни политически субекта. Той обаче на смята това за добро решение. На такова мнение е и другият съпредседател на „Зелено движение“ Добромира Костова, според която „разцепването на партията категорично не е добър вариант“ и затова трябва да се търси общ път между всички крила.

Костова вижда „злонамереност“ и „директна атака към партията“ зад изтичането на доклада, който е предназначен за вътрешна употреба и не изключи възможността моментът да е избран с цел да се саботира активната работа на партията за местни избори. В момента „Зелено движение“ работи с партньорите си от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ за издигането на общи кандидати за кметове и общински съветници, където е възможно в големите градове.

„Обяснявам си атаката с това, че дадена група хора не е останала доволна от констатациите в доклада на анкетната комисия. Обяснявам си го като атака към конкурент за пост. Конкуренцията като цяло не е нещо лошо, във всяка партия има конкуренция за ръководните органи и всеки член има право да бъде номиниран и да отстоява своята позиция. И ако се прави по етичен начин с прозрачни методи, това е напълно здравословен процес. Огромен проблем е, обаче, когато нещата ескалират и вместо нормална спортсменска надпревара видим кална борба. В калната борба няма мисъл за партията, за членовете на партията, за нейните избиратели, за каузите и за политиките“, коментира Костова.

Друг член на „Зелено движение“, пожелал анонимност, каза пред „Дневник“, че напрежението между т.нар. лагери се е породило по време на преговорите за съставяне на правителство. Борислав Сандов е очаквал номинация за министър на околната среда и държал отговорен за това Панев. В кабинета „Денков – Габриел“ началник на ведомството обаче стана Юлиян Попов, който беше предложен още в първия състав на правителство на „Продължаваме промяната“.

Сандов обаче заяви пред „Дневник“, че няма амбиции нито да се връща в ръководството на партията, нито пък да влиза в местната или изпълнителната власт.

Но той смята, че „за хората, за които е било установено, че са част от тези лоши практики, не би трябвало да заемат ръководни постове“. Според него партньорите от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ „трябва да имат едно наум към хора, при които са установени лоши практики“, които по думите му са започнали да се появяват през последните 1-2 години. Пред БНР той добавя, че в тези години „се появи властта и парите в „Зелено движение„.

Сандов смята, че трябва да започнат оздравителни процеси в партията, която да се върне към основните си принципи, „в противен случай ще се превърнем в партия, която цели само кариерното израстване на един или друг“.

Мнението му се споделя и от един от най-изявените членове на партията Тома Белев. Според него причините за конфликта са по-дълбоки и се коренят в това, че „някои членове“ не разбират целите на партията. Двамата подкрепят предложението на анкетната комисия да се въведе мандатност на ръководството, „за да не се превръщат личните цели на един човек, в цели на партията“.

Те също допускат разделяне на „Зелено движение“, но не одобряват този сценарий: „Ако нещата отидат към това тази партия да не може да осъществява повече идеите за зелени политики, по-скоро бих помогнал за това това политическо пространство да намери своето представителство у хора, които имат и моралните ценности, освен експертизата“, заяви Сандов, но все пак подчерта, че не подкрепя идеята за разделянето на партията и прави всичко възможно за „оздравяването ѝ“.

2 коментара

  1. Вили каза:

    Вънка всички зелени боклуци

  2. Захари каза:

    Така, така, да се приключва викам

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране