08.04.2024 | 15:27
Живко Коцев: Знаех, че Марин и Стефан Димитрови са контрабандисти, поддържах връзки с тях от лоялност към Бойко Рашков
Главният секретар на МВР прави шокиращи разкрития по време на разпита си

Свидетелят Живко Коцев се опитва да използва показанията, за да се защити от уличаването си като съучастник в престъпната група. А в опит да прикрие своята самоличност, „свидетел №3“ (Коцев) посочва в показанията си пред КПК, че познава Живко Коцев.

Представяте ли си – главният секретар на МВР на НАТО-вска държава поддържа връзки с контрабандисти, защото те били близки приятели на бившия вътрешен министър от ПП-ДБ и той, от лоялност към този министър, им ходи на гости и получава от тях подаръци!?!

Това може да се случи само в България, в която този главен секретар получава от контрабандистите часовник за 50 000 лева, а пък министър-председателят от ПП-ДБ неглижира този факт, защо не вижда в него „нищо нередно“   От събота държавата се тресе в поредния корупционен скандал, който безвъзвратно ни отдалечава от Шенген и еврозоната.

Шокиращи разкрития прави главният секретар на МВР Живко Коцев по време на разпита си пред Комисията за противодействоие на корупцията на 3 април 2024 година, с протокол от който се е сдобил Епицентър. бг:

„Марин и Стефан ме запознаха с „Паскал“, знаех, че са контрабандисти и кадруват в митниците през Петя Банкова“.  „Гостувал съм на техни лични или семейни тържества, както и те са гостували на мен, съответно сме си разменяли подаръци“.

„В един по-късен етап, когато вече познавах и сина на Мартин – Стефан Димитров научих, че те имат приятелски отношения с г-н Бойко Рашков Продължително време съм имал служебни отношения с г-н Рашков, посещавал съм неговия дом и там съм виждал Марин и Стефан“.

„Моята лоялност към г-н Бойко Рашков е основната причина да поддължам контактите си с Марин и Стефан“.

 …..

„Има полиция пред нас, трошат ми вратата, какво да правя…?!“

Това чува по телефона си минути след 06.00 часа сутринта на 3 април (миналата сряда) главният секретар на МВР Живко Коцев.

Входящото обаждане до най-висшия полицай на България идва от контрабандиста Стефан Димитров, който минути по-късно е арестуван от агенти на Комисията за противодействие на корупцията и Държавна агенция „Национална сигурност“.

В събота Софийски градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Димитров и на директора на агенция „Митници“ Петя Банкова, заради участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и други престъпления.

Ранното обаждане на Стефан Димитров притеснява не по-малко самия Живко Коцев, който първоначално не е бил запознат с антикорупционната операция, но е бил наясно с незаконосъобразната дейност на баща и син Марин и Стефан Димитрови, а именно да осигуряват безпроблемното функциониране на контрабандните канали за цигари на Николай Николов, по прякор „Паскал“.

Притеснен, че КПК и ДАНС със сигурност са засекли неговите близки отношения с баща и син Димитрови, както и с уличената в корупция шефка на митниците Петя Банкова – Живко Коцев отива директно в Антикорупционната комисия на пл. „Света Неделя“, като заявява желание да даде показания за престъпната дейност на групата в качеството си на „Свидетел №3“.

Само два дни по-късно – на 5-ти април в изявление пред медиите в присъствието на министър-председателя в оставка Николай Денков, Коцев сам разкрива, че е свидетелствал срещу приятелите си, от които оказва се е получил и скъп марков часовник за 50 000 лв. Самият часовник е бил открит по-късно при претърсването в дома на Живко Коцев.

Към „Епицентър“ бе лийкнат протокол от разпит на „свидетел №3“, даден в присъствието на адвокат в сградата на КПК в следобедните часове миналата сряда.

Показанията бяха подробно обсъдени и в откритото заседание на Софийски градски съд, като в решението си съдът дори критикува прокуратурата, че следва да привлече като обвиняем „свидетел №3“.

От разпита на „свидетел №3“ става ясно, че главният секретар на МВР определя като семейни приятели Марин и Стефан Димитрови, включително е бил наясно с тяхната роля на контрабандисти на цигари.

„Служебно е достигала информация до мен, че тези две лица се занимават с контрабандна дейност – контрабанда на цигари“, разказва Живко Коцев и подчертава, че „въпросните лица знаеха, че съм служител на МВР“.

И въпреки, че е знаел за противоозаконната дейност на Марин и Стефан главният секретар на МВР допуска близост с тях: „Гостувал съм на техни лични или семейни тържества, както и те са гостували на мен, съответно сме си разменяли подаръци“.

Което е абсолютно недопустимо от гледна точка на всякакви закони, правилници, професионален морал и етика.

„В един по-късен етап, когато вече познавах и сина на Мартин – Стефан Димитров научих, че те имат приятелски отношения с г-н Бойко Рашков Продължително време съм имал  служебни отношения с г-н Рашков, посещавал съм неговия дом и там съм виждал Марин и Стефан, което потвърди информацията, че те помежду си са в трайно добри отношения“, разказва Живко Коцев по време на разпита си пред разследвващия инспектор при Комисията за противодействие на коруцията на 3 април 2024 година.

И признав, че е поддържал близки контакти с тях от лоялност към Бойко Рашков, бивш вътрешени министър, а понастоящем депутат от ПП-ДБ.

„Моята лоялност към г-н Бойко Рашков е основната причина да поддължам контактите си с Марин и Стефан“, е безумното обяснение на главния секретар на МВР  за близостта му с контрабандистите.

Според твърденията на Живко Коцев, той е поддържал тези контакти, за да черпи информация от самите контрабандисти, която евентуално да ползва за работата си в МВР.

Подобно твърдение е несъстоятелно, най-малкото, защото няма как публична фигура каквато се явява главния секретар на вътрешното министерство да осъществява задачи като оперативен работник, при положение, че е публично известен.

Свидетелят се опитва да използва показанията, за да се защити от уличаването си като съучастник в престъпната група.

А в опит да прикрие своята самоличност, „свидетел №3“ посочва в показанията си пред КПК, че познава Живко Коцев. В присъствието на своя адвокат – „свидетел №3“ признава, че баща и син Димитрови са го запознали и с обявения за издирване Николай Николов – „Паскал“.

В показанията си „свидетел №3“, за което качество самия Коцев се самоосвети, признава още, че е посредничил за осъществяване на контакти между обвиняемия Стефан Димитров и директорката на митниците Петя Банкова.

На заседанието пред СГС стана ясно обаче, че не Живко Коцев е запознал Стефан Димитров с Банкова, а точно обратното – контрабандистите са запознали главния секретар на МВР Живко Коцев с Петя Банкова, още когато тя е заместник-директор на митниците.

От показанията на „свидетел №3“ се потвърждава и тезата на държавното обвинение, че Банкова е кадрувала в митниците под диктовката на групата на „Паскал“. „Свидетел № 3“ признава също така, че Марин и Стефан Димитрови са искали от него да съдейства за назначаването на определено лице – Недан Хаджиев за директор на ОДМВР-Хасково.

1 коментар

  1. ххахаха каза:

    Този ще се окаже голям мръсник.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране