28.05.2015 | 0:37
100 бона струват „рекламните“ гризлита и сьомги
Брошурите били от 2012-та година, щяло да има дърпане на уши в министерството

Близо 100 000 лева струват рекламните брошури на българския туризъм, в който страната ни се представя със сьомги, мечки гризлита и елени, пише в. „Сега“. Брошурите са изработени по проект за реклама с европейски пари по програма „Регионално развитие“. Те струват 96 880 лв. без ДДС и са направени от „Еуро принт юнайтед“, която и друг път е печелила поръчки за реклама на туризма. Срещу тази сума фирмата се е наела да изработи серия от тематични дипляни за лов, риболов, голф, фотосафари и други, а проектът е приключил през май 2012 г.

Брошурите за всички видове туризъм са одобрени от тогавашния отговорен зам.-министър с ресор туризъм Иво Маринов. Ръководител на проекта е бил Владимир Туджаров. „Това, което сме възложили, не само за този случай, е да видим по всички програми какви материали са изработени до момента, за да може това, което е направено, да се използва“, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Въпреки гафа, в момента министерството обмисляло да пусне нова процедура за рекламни материали. Не се знае и дали самата фирма ще понесе някаква санкция, предвид че договорът е платен преди 3 години. Владимир Туджаров в момента е главен секретар на Министерството на икономиката. Започва кариерата си в МИЕТ, назначен като главен секретар от Румен Овчаров, продължава при Петър Димитров и Трайчо Трайков. Отстранен е от Делян Добрев заради констатирани нарушения в провеждането на обществени поръчки. Драгомир Стойнев го връща.

От „Еуро принт юнайтед“ обяснили пред министерството, че са използвани готови кадри поради липсата на висококачествени снимки на дивеч. „Видовете не са илюстрация на американски. Напротив, снимката е на благороден елен, който се смята за ценен ловен трофей в България. Рибата е от семейство пъстърви, като действително е използван кадър на риба от рода на американските пъстърви, но тя е най-често използваният вид за зарибяване на водоеми за спортен риболов в България“, твърдят от компанията.

„Еуро принт“ също даде скандално оправдание за лова на мечки. Фирмата се оправда, че преди 3 години отстрелът на кафява мечка е бил позволен след издаването на специално разрешително и забранен след приключването на проекта.

Историята обаче е по-различна – през 2010 г. небезизвестният депутат на ГЕРБ Емил Димитров, с бизнес интереси в ловните стопанства, прокара скандални текстове, с които позволи отстрел на мечки като изключение, позовавайки се на съмнителни данни, че популацията им расте прекалено бързо. Заради това на 29 април 2012 г. ЕК започна наказателна процедура срещу България и в крайна сметка принуди парламента да промени закона въпреки силното ловджийско лоби във властта.

Министерството ще провери всички рекламни материали, за да установи дали те са актуални. Служителите, които са направили подбора на брошурите, изложени в рамките на форум „Зелени дни“, ще бъдат наказани, заявиха от ведомството на Николина Ангелкова. Припомняме, че след като Колорадо мина за родна планина в приветствие на президента Росен Плевнелиев, а логото на България катастрофира още на премиерата си, държавата произведе поредния туристически гаф. Брошури на България, които са рекламирали отстрел на мечка гризли, американски елен и лов на сьомга, са били раздавани на фестивала „Зелени дни“, който приключи преди дни. За това алармираха от Сдружение за дива природа „Балкани“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране