02.05.2024 | 19:55
Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците
Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света

Активното слънчево петно ​​AR3654 произведе най-силното си изригване досега – изригване от клас X. Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА регистрира екстремната ултравиолетова светкавица, съобщава Meteо Balkans.

Към 23:40UTC на 30 април астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали силно изригване на Слънцето с голяма интензивност в рентгеновия диапазон от слънчевото петно AR3654, с късовълново радиозатъмнение над Тихия океан. Очаква се магнитната буря да удари Земята на 4-5 май. За сега прогнозите са за слаба по-сила геомагнитна буря, но астрономите предупреждават, че е възможно тя да се усили до G3 клас.

Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света.

Как да се подготвим за магнитните бури?

Подготовката за магнитни бури е важна, особено за тези, които зависят от технологиите за комуникация и навигация. Сателитните оператори и компаниите за комуникации следва да имат планове за спешна реакция в случай на магнитни бури, като например временно изключване на чувствителните системи. Гражданите могат да се подготвят, като имат запаси от необходими материали и информация за спешни ситуации.

Какви са последиците за Земята?

Магнитните бури могат да причинят различни проблеми на Земята. Те могат да доведат до прекъсвания или повреди в сателитите и комуникационните системи, както и до повишена радиационна експозиция за астронавтите в космоса. Освен това, магнитните бури могат да влошат работата на електропреносните мрежи и да причинят прекъсвания в електрозахранването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране