28.09.2019 | 11:48
17 собственици на “къщи без гости” с евросредства са предадени на прокуратурата
Към края на юли 600 000 лева са върнати към момента от собственици наимоти, финансирани по европроекти

Около 17 души, ползвали средства по програмата за къщи за гости, са предадени на прокуратурата и би следвало субсидията им да стане сто процента изискуема, съобщи земеделският министър Десислава Танева. Танева посочи, че по мярката, по която са били изградени къщите за гости, са били проверени всички бенефициенти. По думите й резултатът е, че това е мярката с най-много нарушения, но те не са повече от тези, регистрирани в други държави.

Скандалът с т.нар. къщи за тъщи “гръмна” през април тази година. Всичко започна от журналистическо разследване, според което бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е предоставил земя и заем за построяването на къща за гости, която обаче той ползвал като частна вила. Манолев твърдеше, че няма нищо общо с проекта, но подаде оставка от поста.

Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняеми Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие. Според обвинението Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец са подали подвеждаща информация към Държавен фонд “Земеделие”. Неверните сведения са представени, за да може фирмата на Ана Димитрова да получи средства от фондове, принадлежащи на ЕС в размер на 391 160 лева.

Впоследствие премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка на бенефициентите по програмата. Резултатите бяха изнесени от Десислава Танева през юли. Те показаха, че 15 от общо 295 къщи за гости, проверени от Държавен фонд “Земеделие”, не функционират като такива. При други 75 пък са установени отклонения от заявените в тях дейности. Собствениците на 15-те къщи, които се използват за лични цели, трябваше да върнат изцяло изплатената им субсидия. Получените от тях средства са в размер на 4,5 милиона лева. Проверката показа също, че една от проверените къщи е пряко свързана със служителка на фонд “Земеделие” , а при други две са установени роднински връзки с кметове на населени места. Санкциите, при които са установени подобни нередности, варират от 5 до 15 процента от размера на платената подкрепа.

Публичните данни показват, че към края на юли 600 000 лева са върнати към момента от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране