14.01.2016 | 0:21
2000 учители тормозени през 2015 г.
Родители ходят с адвокати в училище да търсят сметка на преподавателите, алармира синдикалист

Около 2000 учители са станали жертва на тормоз в училище през миналата година. Става въпрос не само за физическо, но и за психическо насилие, заяви вчера Юлиян Петров, председател на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

Той сигнализира и за много случаи, в които родители ходят в училище с адвокати, за да търсят сметка на учители и директори. Според Петров това е задълбочаваща се тенденция. Никъде по света никой не си и помисля да оспорва системата на оценяване или вътрешните правила в системата на образование, коментира той. Това, което се случва в България, Петров определи като тотален срив, дължащ се на дефицит на доверие от страна на родителите спрямо учителите.

И в момента законодателството предвижда санкции за агресия над учители, но на практика те не се прилагат. Прокуратурата се намесва едва когато случаят с насилие над учителя стане публичен, а действията на МОН стигат до това да се провери пропускателния режим и да се издадат предписания, посочи синдикалистът. От думите му стана ясно, че много голяма част от случаите с насилие над учители не стават публични, тъй като или директорите не сигнализират, или заедно с учителите са подложени на тормоз, и от страх от възмездие.

Самите директори пък били задължени да изпращат сигнал в Регионалните инспекторати, само когато става въпрос за упражнено физическо насилие, но не и за други случаи. Попов припомни, че от синдиката още преди месеци са настоявали за действителна статистика.
Като един от начините за частично справяне с проблема Юлиян Петров предложи училището да стане затворена система, като не се допускат, включително и в двора, външни лица.

Припомняме, само преди няколко дни имаше два инцидента с побой над преподаватели. Единият случай беше от Малко Търново, а другият от Севлиево. И в двата случая родителите нападнаха учителите на децата си, недоволни от грижите, които се полагат за тях.

С няколко месеца закъснение Областната дирекция на МВР във Велико Търново съобщи за още един случай за насилие над учител. Инцидентът е от ноември миналата година, но за него се разбира едва след като подобни актове на насилие привлякоха вниманието на медиите в последните дни. В село Върбовка 45-годишна жена е ударила силен шамар на учителка, направила забележка на дъщеря й. Според разследването до момента момичето, което е в трети клас, е блъскало играещи в двора по-малки деца, а направената от учителката забележка ядосала майката. Жената нападнала преподавателката, която е получила кръвонасядания и отоци по лицето. Съдът е наложил мярка за неотклонение “подписка” на майката, а от прокуратурата са повдигнали обвинение за нанасяне на средна телесна повреда.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране