17.12.2023 | 20:42
21 евро за хотдог на коледен базар
Нормална ли е тази цена, питат купувачи

Кризата с разходите за живот доведе до шокиращи цени на коледните базари, с които Унгария се слави по цял свят. Порция от съкровището в местната кухня – гулаш, се продава за 12 евро на базара в сърцето на столицата Будапеща. Зелето е 17 евро, а хотдог с наденичка надминава 21 евро на някои щандове, показва проверка на Euronews.

В страна, в която средната нетна заплата е под 830 евро на месец, тези цени лишават унгарците да се насладят на удоволствието от традиционните коледни веселби на открито. „Това не е предназначено за унгарските портфейли“, казва Маргит Варга, посетителка от южния град Печ. „Цените са просто нереални, независимо дали са за туристи или за нас.“, допълва тя.

Цените на хранителните продукти на популярния адвентен базар „Базилика“ и на близкия базар на площад „Ворошмарти“ предизвикаха вълна от публикации в местните медии през последните седмици.

Някои издания сравниха цените с подобни пазари в доста по-богатата Виена, която се намира на по-малко от три часа път с влак и установиха, че някои хранителни продукти в Будапеща са по-скъпи.

Ейми Синдхар, 29-годишна туристка от Лондон, казва, че наскоро е посетила коледен базар в Кьолн, Германия, и е установила, че храната в Будапеща е „много по-скъпа“.

„Атмосферата тук е страхотна, но цените на храната…“ – казва многозначително тя, докато допива чаша греяно вино с приятели. „Мисля, че е срамно за местните жители… Когато има красив базар като този, искаш местните да могат да отидат, както и всички туристи.“

Макар че коледните базари обикновено са предназначени за чуждестранни посетители и често се заплаща премия за празничната им атмосфера, други фактори в Унгария увеличават разходите.

През септември икономиката приключи четири поредни тримесечия на свиване, а през последните две години страната страда от скокообразно покачване на цените.

През по-голямата част от 2023 г. Унгария имаше най-високата инфлация в 27-те страни от Европейския съюз, като достигна над 25%.

Цените на хранителните продукти също се увеличиха значително.

Според статистическата служба на ЕС Евростат в началото на годината цените на хранителните стоки в Унгария са се повишили с близо 50% в сравнение с година по-рано. Въпреки че през последните месеци темпът на нарастване се забави, високите разходи се запазиха.

„Когато бях дете и отидох да си купя кестени, можех да купя целия щанд, заедно с продавача, за една четвърт от цената, която струват сега“, казва пенсионерът Лайош Хилд, решил да посети един от базарите в столицата.

В опит да разширят възможностите за избор на по-малко заможните посетители, продавачите на храни на двата коледни базара в Будапеща са задължени да предлагат ежедневно меню на ротационен принцип за 1500 форинта (4,25 долара). Чаша греяно вино струва около 3,80 долара.

Но Унгария не е единствената страна, която се сблъсква с празнични ценови сътресения. Ето как изглеждат цените на други коледни пазари в Европа.Със своите зимни фестивали и калдъръмени улички, осветени като в приказките, Шотландия обещава вълшебно коледно бягство. Но тази година коледният базар в Единбург е обявен за „ад на земята“ със „скандални цени“ и „ограбващи собственици на сергии“, пише потребител на X.

Хамбургерите се продават на цена от 12 паунда (14 евро), билетите за Виенското колело са 10 паунда (11,60 евро), а греяното вино – 7 паунда (8 евро). Цените на коледния пазар в Ливърпул също повдигнаха доста въпроси. Греяното вино е за 6,50 паунда (7,50 евро), а братвурстът за 8 паунда (9,30 EUR).

В Германия, родината на коледните базари, празничната традиция е свещена, но не предпазва посетителите от инфлацията.

В Берлин някои от собствениците на сергии са решили да пропуснат базарите тази година, тъй като маржовете им на печалба са свити. Местният телевизионен оператор RBB съобщава, че себестойността на един братвурст в момента е около 2,70 евро, което прави невъзможно предлагането на продажната цена от 3,50 евро, която е била обичайна за пазарите преди десетилетие.

На коледния базар в Шпандау цените са с около 1 евро по-високи от миналата година. Подобно увеличение се наблюдава и на коледния пазар в Страсбург, Франция, според телевизионния оператор BFM TV. И в този случай повишаването на цените се дължи на прекомерно високите такси, събирани от организаторите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране