30.08.2015 | 0:25
250 000 евро премия за Мъри
Треньорският щаб и футболистите ще си разделят общо 3,6 млн. евро

Златен дъжд се изсипва над българския треньор на “Астана” Станимир Стоилов! Напълно заслужено той ще получи премия от 250 000 евро за историческото първо участие на казахстански отбор в групите на Шампионската лига.

Треньорският щаб и футболистите ще си разделят общо 3,6 млн. евро, като най-голямата част е за наставника на отбора, научи “България Днес”.
Сумата е равна на 30 процента от парите, които УЕФА изплаща на всички клубове, достигнали груповата фаза на турнира. Тази година те ще получат по 12 млн. евро, което е с 3,4 млн. повече в сравнение с миналия сезон.

Всеки успех в Шампионската лига ще носи още пари не само в клубната каса, но и в банковите сметки на футболисти и треньори в “Астана”. УЕФА плаща по 1,5 млн. за победа и по 500 000 за равен мач. След това ръководството на отбора решава как да награди футболистите. Имайки предвид традициите в Казахстан, и играчите, и специалистите ще останат доволни.

След като стана първият български наставник класирал два отбора в Шампионската лига, Мъри логично оглави и неофициалната класация за най-богат роден треньор. Когато изведе “Левски” до групите на турнира през 2006 г. неговата премия беше около 150 000 евро. След това той води няколко отбора с променлив успех по терените, но с железни финансови условия.

Неофициално се говореше, че след като бе уволнен от кипърския “Анортозис” през 2011 г. е претендирал за компенсация от 700 000 евро! Самият Стоилов тогава отрече сумата да е толкова голяма, но не влезе в повече подбробности. След това Мъри тренираше “Ботев” в периода, когато банкерът Цветан Василев наливаше огромни пари в клуба. В “Астана” е от 2014 г. и изведе отбора до най-големия му успех. Казахстанският тим изтегли добър жребий за груповата фаза. Футболистите на Стоилов ще ираят срещу “Атлетико” (Мадрид), “Бенфика”, “Галатасарай”.

Междувременно нападателят на турския гранд Лукас Подолски реагира по интересен начин, след като научи съперниците. Минути след жребия Полди използва профила си в една от социалните мрежи, за да изрази радостта си, че ще пътува до екзотичната държава Казахстан. Германският нападател пусна снимка с казахстанския филмов герой Борат, който нашумя през 2006 г. Коментарът към фотоса е красноречив: “Чакам с нетърпение.

Отборите на “Бенфика” и “Атлетико” (Мадрид) ще трябва да пътуват минимум 10 часа за да стигнат до столицата на Казахстан. Стоилов призна, че тимът му е аутсайдер. “Групата е сложна – започна Мъри. – Длъжен съм да отбележа, че какъвто и жребий да ни се беше паднал, ние сме длъжни да показваме своята игра. Във всички мачове от групата фаворити ще бъдат нашите съперници. Те имат богат опит в Шампионската лига.

Въпреки всичко участието ни в турнира ще бъде полезно за нашия отбор. Ще се постараем да зарадваме нашите привърженици и да покажем добра игра във всеки мач. Това, че влязохме в групите на Шампионската лига вече е голям успех. Ние не се задоволяваме с постигнатото и ще се стараем на сто процента във всички срещи.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране