17.04.2016 | 0:01
41 загинали и 2000 ранени при земетресенията в Япония
Над 230 труса са регистрирани в южната част на страната за последните два дни

Най-малко 41 души са загинали при земетресенията на японския остров Кюшу, като се очаква броят им да нарасне. Над 2000 пострадали са настанени в болница, като поне 170 от тях са в много тежко състояние.

Спасителни екипи продължават да търсят оцелели под руините на сринатите сгради. 90 000 души са евакуирани от пострадалия района. Без ток са останали 200 000 жилища. Властите са изпратили 20 000 военнослужещи в района на бедствието.

В Кумамото се срути и 200-метров мост, съединяващ двата бряга на река Куро. Съоръжението е било основна пътна артерия. Засега не е ясно дали при срутването по него са се движели автомобили.

Метеорологическата служба на Япония съобщава, че над 230 труса са регистрирани в южната част на страната за последните два дни. Основната сеизмична активност е концентрирана в три района – Кумамото и Асо в префектура Кумамато, и в централната част на префектура Оита.

Серията от трусове предизвика изригване на вулкана Асо. Той изхвърли пепел и дим на височина 1000 метра. Властите обявиха 2 степен на опасност от 5 възможни. Забранява се достъпът до вулкана в радиус от един километър заради изхвърлянето на вулканични камъни.

Премиерът Шиндзо Абе нареди да се положат всички усилия, за да се ограничат мащабите на загубите в резултат на изливащите се поройни дъждове, които може да предизвикат разрушителни свлачища. Трябва да действаме бързо, за да спасим живота на хората, подчерта той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране