21.06.2016 | 13:23
59 души на висши ръководни длъжности не са подали имотни декларации
Всички те ще бъдат проверени от данъчните

59 лица, заемащи висши ръководни длъжности, не са подали имотни декларации за притежаваното от тях имущество. Това съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков във вторник – денят, в който се очаква да бъдат публикувани имотни декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Пред БНР Цветков уточни, че 26 от неподалите декларации са членове на ръководни и контролни органи на политически партии, а 21 са магистрати – прокурори и съдии.

Общият брой на подадените декларации тази година е около 7 хиляди. Сметната палата трябва да уведоми изпълнителния директор на НАП и ръководителя на ДАНС за неподадените декларации. Двете институции пък трябва да проверят какви са причините.

Аз лично нямам обяснение за това, защото законът е категоричен, че всяко лице, заемащо висша държавна длъжност, трябва да оповести своето имотно и финансово състояние. Той е задължен да бъде открит и прозрачен към българските граждани, каза председателят на Сметната палата.

По думите му 6 месеца ще са необходими на ръководената от него институция, за да провери подадените декларации и да определи дали има несъответствие между написаното там и реално притежаваното имущество.

Цветков съобщи, че в края на септември или началото на октомври съвместно с НАП Сметната палата ще представи резултатите от финансовите одити на общините. Той изрази желание от одити за законосъобразност, от одити на финансовите отчети Сметната палата да премине към одити за ефективност и ефикасност на усвояването на публичните финанси, което означава дали общините постигат своите политики и програми и дали институциите изпълняват своите държавни политики и програми.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране