24.08.2016 | 11:54
6,2 по Рихтер разтърси Италия, 10 души са загинали
Има срутени сгради и разрушения

Силно земетресение разтърси планински район в Централна Италия рано тази сутрин, предаде ДПА. Смята се, че най-малко 10 души са загинали, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия РАИ. Срутени са сгради.

Най-силно засегнатите градове са Акумоли, Аматриче, Поста и Арката дел Тронто, съобщи за Ройтерс говорителят на пожарната Лука Кари, като добави, че службата изпраща хеликоптери да огледат щетите.

Според Геофизичния институт на САЩ земетресението е било с магнитуд 6,2, а епицентърът му е бил в град Норча, област Умбрия, на около 100 км североизточно от Рим. Кметът на град Акумоли Стефано Петручи заяви, че няколко сгради са пострадали от труса. „Четирима души – двама родители и две деца, са затрупани и не показват признаци на живот”, посочи той.

Местната полиция съобщи, че двама души са загинали в близкото село Пескара дел Тронто.

“Има данни за пострадали и за срутвания”, заяви началникът на агенцията за гражданска защита Фабрицио Курчо пред телевизия Райнюз24.

Той допълни, че трусът е сравним с този от 6 април 2009 г. в град Акуила, при който загинаха над 300 души, но вероятно няма да се окаже толкова смъртоносен, тъй като епицентърът му е в по-слабо населена зона. Земетресението е било усетено в столицата и в цяла централна Италия и е било последвано от няколко вторични труса.

Кметът на град Аматриче в област Умбрия каза, че има затрупани хора под отломките на срутени сгради и че половината град е в руини, предаде Асошиейтед прес. “Половината град го няма. Има затрупани хора, свлачище и един мост е пред срутване”, каза Серджо Пироци за РАИ.

Говорител на премиера Матео Ренци заяви в Туитър, че правителството следи ситуацията внимателно и поддържа постоянен контакт с гражданската защита, която изпраща тежка техника в помощ на местните власти. Няма информация за загинали или ранени българи, съобщиха за bTV от външното ни министерство. Трусът обаче е усетен силно в целия регион. Отворени са и горещи телефонни линии, на които всеки може да се обади за помощ и съдействие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране