27.10.2017 | 0:01
6 млн. лева в София се харчат на тъмно
Социалистите настояха спешно столичният бюджет на влезе в комисиите

Бурна дискусия около приемането на следващия бюджет на Столичната община и промяната на тазгодишния възникна между общинските съветници от БСП и ГЕРБ на сесията на СОС вчера. Социалистите настояха още другата седмица управляващите да представят и обсъдят политиките в основния документ в общинските комисии. От левицата възроптаха срещу практиката, налагана за поредна година от гербаджиите, бюджетът да не се обсъжда, да се представя в последния момент и да бъде приеман формално. Това ни прави придатък на администрацията и ние само подпечатваме един документ, обобщиха социалистите в СОС.

Лидерът на БСП Калоян Паргов изрази недоволството си, че въпреки обещанията и направените стъпки за предварителни разговори за бюджета, нещата остават по старому и съветът се превръща във функция на кметството и на нейните хрумвания по основния финансов документ. Той настоя още сега да се видят кои са най-големите проблеми на столичани, които изискват финансиране и припомни последните им протести, свързани в благоустройството и транспорта в града. Паргов се възмути, и че на фона на протестите в много комисии през последните дни управляващите четяли благодарствени писма от различни общности, вместо да решават конкретни проблеми на хората. Явно живеем в различни светове, заяви той.

Социалистите изразиха и недоволството си от предложените промени в бюджета за тази година от зам.-кмета Дончо Барбалов. От доклада му стана ясно, че има събрани над 6 млн. лева допълнително от данъка за автомобилите и от данъка за възмездно придобиване на имущество. Те ще бъдат преразпределени за външни изпълнители за изграждане на уличното осветление и за текущи ремонти. От БСП възразиха срещу практиката на занижаване на приходите при приемането на бюджета в началото на годината и тайното разпределяне впоследствие на допълнителните постъпления. Така липсва всякаква прозрачност и тези 6 млн. лева се разпределят на тъмно, категорична бе Милка Христова от БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране