06.04.2017 | 0:01
60 млн. лв. изчезнали от “Терем” по времето на Ненчев
Служебният военен министър Стефан Янев е предал доклади за нередности на Военната прокуратура и АДФИ

При идването на Николай Ненчев държавното дружество “Терем” е имало в сметките си 60 млн. лв. и 180 млн. лв. по предстоящи договори. “В момента дружеството няма нито пари, нито договори. Питайте него защо са празни сметките”, каза военният служебен министър Стефан Янев.

Той каза, че му желае късмет в търсенето на партийната му книжка в БСП. Аз не съм член на тази партия”, каза Янев и допълни, че  когато дошъл във ведомството, нямал списък за уволнение.

“Нямам статистика колко да уволня”, каза служебният вицепремиер по повод обвиненията, че във ведомството се извършва политическа чистка. “Назначенията и уволненията са правени на базата ясни критерии и принципи. Няма човек, който да е уволнен без ясни критерии за извършени нарушения в дейността, която е изпълнявал. Няма назначение, което да не е извършено с конкурс”, отчете Янев.

По думите му обаче във всички търговски дружества с лоши финансови резултати хората са сменени. Според него функциите, които те изпълняват, са много отговорни като едно от тях е “Интендантско обслужване”. “В продължение на години в резултат на натрупаните проблеми се оказа, че в момента нямаме постоянен поток на осигуряване на униформи в армията. Всеки път, когато трябва да облечем определена група хора, възникват проблеми”, каза Стоян Янев. Що се отнася до назначаването на постоянен секретар на отбраната, служебният министър заяви, че на този пост документооборотът е много голям.

“Ако поставим администрацията в невъзможност да работи в обичайния си ритъм, всички тези трудности ще се струпат върху новия министър. Ще се наложи да полага по 1500 подписа дневно, вместо нормалните 500. Всички налични хора в администрацията на МО са проверени дали отговарят за позицията. Т.нар. подбор е направен между повече от 40 души от администрацията, дадохме шанс и на хора, които са извън системата”, посочи служебният вицепремиер. Що се отнася до наследството, което е заварил във военното министерство, Янев заяви, че от самото начало във ведомството текат различни проверки, които се извършват от контролните органи, с които министерството разполага. Установени са много нередности. Проверките продължават, вече са дадени и три-четири доклада във Военна прокуратура и АДФИ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране