21.09.2016 | 0:01
86 млн. евро за джипове и камери за границата, България още не си е поискала останалите 52 млн. евро
За бежански центрове са заделени 20% от 108-те милиона евро

Само 20% от договорените от премиера Бойко Борисов 108 млн. евро извънредна помощ от Европейската комисия за посрещане на мигрантската вълна ще са за нови бежански центрове и облагородяване на съществуващите. Останалите средства ще са за охрана на границата, разясни пред в. „24 часа“ служител от Европейската комисия.

Над 86 млн. евро ще бъдат насочени за закупуване на техника за охрана на границата. Това включва автомобили и джипове, видеокамери, термокамери и друга техника. Няма да е възможно единствено финансиране на закупуване и монтиране на преградни съоръжения като тел и пр., разясни говорителката на ЕК за миграцията Тове Ернст.

Причината е, че комисията официално не одобрява издигането на огради, разясни служител на комисията, пожелал анонимност. До момента за изграждане на преградното съоръжение по българо-турската граница България е похарчила над 150 млн. лв. До момента България е подала официално в Брюксел три проекта за спешно финансиране, които са на обща стойност 108 млн. евро.

Все още не са подадени апликациите за останалите 52 млн. евро, разясни Тове Ернст. В края на миналата седмица от МВР обявиха, че вече са подали пет проекта към ЕК, които са на обща стойност 160 млн. евро. В Брюксел обаче са получили само три, които са на стойност 108 млн. евро. Това била и причината на срещата в Братислава да бъдат договорени отпускането на 108 плюс 52 млн. евро, а не всичките 160 млн. евро накуп.

Ернст не се ангажира и със срок за отпускането на вече поисканите средства. Всичко зависи от това за колко време ще бъдат разгледани документите, обикновено при спешна помощ това може да стане и много бързо, разясни говорителката. Тя даде пример, че само ден, след като е било договорено отпускането на парите, проектите вече са били подадени и е започнало тяхното разглеждане.

Общо 15 млрд. евро ще бъдат заделени за периода 2014-2020 г. за политики по миграцията, предвижда пък прегледа на европейския бюджет, който предлага вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева. Към миграцията ще бъдат насочени още 3,9 млрд. евро като 1,4 млрд. ще са за проекти в страните, от които идват мигрантите – Сирия, Ливан, Турция и пр. Останалите 2,5 млрд. евро са за опазване на европейските граници и създаване на възможности за убежище. Само през следващата година за бежанците ще бъдат насочени 1,8 млрд. евро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране