03.10.2018 | 16:19
А Пеевски е целият в бяло
Двойните стандарти на органите за контрол и възмездие стават все по-очебийни и зловещи

КПКОНПИ е един от най-мощните органи в милата ни татковина. Зад смешно звучащото съкращение се крие много сериозно съдържание – това е Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. След серия законови промени КПКОНПИ се сдоби с чудовищно големи правомощия. Оправданието бе, че грандкорупцията и мафията в България са толкова страховити, че срещу тях трябва да се прилага екстремна сила. Комисията може да проверява всеки, да иска сваляне на банкови и данъчни тайни, по нейно искане съдът налага запори, а ако обектът на проверката не може да докаже съответствие между приходите и разходите си, КПКОНПИ може да му конфискува имоти, пари, акции и други притежания.

Засега успехите на този всесилен орган, призван да бори едрата политическа корупция и големите мафиоти, са повече от скромни. Запорираните имоти са главно на хора, които не харесват депутата от ДПС Делян Пеевски, критикуват премиера Бойко Борисов и имат забележки към главния прокурор Сотир Цацаров.

Надеждите, че комисията ще громи едрата престъпност, не се оправдават. Но това не е най-лошото. По-страшното е, че се потвърждават опасенията, че КПКОНПИ ще действа като репресивен орган и ще фокусира вниманието си върху противници на властимащите, а на управляващите ще издава индулгенции. Всемогъщата комисия действа избирателно и прилага различни аршини спрямо проверяваните, които пък почти нямат шанс да се защитят.

Преди дни например стана ясно, че по нейно искане съдът е запорирал имущество на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков, а бившият вицепремиер Симеон Дянков, който от години е в чужбина, се издирва за “справка” за доходите и разходите му. Миналата година двамата министри от първото правителство на Бойко Борисов получиха от прокуратурата обвинение заради “пороци” при приватизацията на 33% от ЕВН. Съдът вече два пъти връща материалите на прокуратурата, защото не става ясно какви са престъпленията на Трайков и Дянков. Но обвинението даде възможност на КПКОНПИ да захване проверка срещу двамата. И ето че комисията откри несъответствие между доходите и имуществото на Трайчо Трайков за над 2.4 млн. лева и по нейно настояване съдът запорира 1/2 от апартамент, ателие, двор, паркомясто, акции и банкови авоари на десния политик. Вероятно мнозина са казали “браво”, защото най-сетне някой се е задействал срещу незаконно забогателите.

От медийната активност на шефа на комисията Пламен Георгиев се разбра, че той точно това очаква – аплодисменти. И би бил прав, ако не бяха някои много смущаващи „подробности”.

Игра на сляпа баба, само дето не е игра

За всеки нормален човек е стресиращо държавен орган да го обвини, че сметките му не излизат с 2.4 млн. лева. Още по-страшно е, ако набеденият трябва да гадае къде са разминаванията и да не може да се защити. Трайков заяви, че не знае кои негови доходи КПКОНПИ намира за незаконни и в какво точно го обвиняват. Оказа се, че комисията се е заровила в приходите и разходите му от далечната 2007 г. насам. Т.е. човекът трябва да издирва документи за доходите и харчовете си за цяло десетилитие. Защо стартовата година на проверката е 2007 г., не е ясно. Самият Трайков недоумява, защото тогава дори не е подозирал, че някога ще се занимава с политика.

КПКОНПИ е трупала информация за Трайков година и половина. След което му отпусна смехотворните 14 дни да оправдае с документи “несъответствието” от 2.4 млн. лева, като се постара максимално да го затрудни. Ексминистърът разказа, че когато отишъл да се запознае със събраните материали, получил “купища хартия, включително и кореспонденции и всякакви други ровения в мои и на близките ми живот”, но като поискал да направи копия, за да може да подготви обясненията си, получил отказ – информацията била класифицирана. Малко след това тайната от материалите била свалена, но никой не го уведомил. Едва когато адвокатът му отишъл в съда, за да разбере защо комисията е поискала запори, станало ясно, че “изобличителните” материали вече са достъпни. Сега обвиненият трябва да подготви декларация до КПКОНПИ с разяснения за откритите несъответствия. “Това означава за 12 години назад да опиша живота си и да приложа документи – от банкови извлечения през договори и пътувания”, пояснява Трайков.

Малкото известни детайли от работата на експертите на КПКОНПИ също са смущаващи – те са броили дори служебните му пътувания за лични разход (екскурзии). Вероятно има още много такива “доказателства”, че мишената на проверката е харчила повече, отколкото легалните й доходи позволяват. Но така ли се прави разследване?

Ексминистърът е поискал удължаване на срока, за да събере документацията за живота си от 2007 г. досега. Но е скептичен, че органът по конфискация ще се отнесе добронамерено към неговите пояснения. Той направи аналогия между КПКОНПИ и нейния първообраз – печалната комисия на Филип Златанов с тефтерчетата, където пишеше кой политик да бъде ударен и кой покрит. “Тогава нейното мнение на всички съдебни инстанции беше опровергано и аз не съдих държавата след това, защото си мислех, че глупостта или безгръбначието на някои хора не е основание да осъдиш данъкоплатеца, но ето, че това се случва отново и не му се вижда краят”, посочи видимо огорчен Трайков пред Би Ти Ви.

Дори да докаже произхода на всяка стотинка, “злодеят” е във фокуса на общественото внимание, налага му се да пише декларации и обяснения да събира фактури и касови бележки, да плаща на адвокати и счетоводители, да се влачи по съдебни заседания. Това може да продължи с години. Трайков искал да се занимава с политика, да бори корупцията, прищяла му се радикална съдебна реформа? Дали ще има време и ищах, при положение че

разследващи органи му дишат във врата и периодично го омаскаряват като враг на обществения интерес?

И Пеевски също

За да покаже колко съвестно и безпристрастно пипа комисията, председателят й Пламен Георгиев обяви, че е проверяван дори и фамозният Делян Пеевски. И той се оказал чист като сълза на кошута. Но в случая КПКОНПИ действала по сигнал, а не във връзка с прокурорски обвинения, и затова не можела да направи цялостна проверка на благосъстоянието на депутата бизнесмен, само проверила как прокуратурата проверила документите за доходите му. С други думи, несъответствия между доходите и разходите на Пеевски не са намерени, защото не са търсени.

КПКОНПИ хич и не трябваше да хаби ресурси да се занимава с корпулентния политик. Сметките и делата му са изрядни, твърдят всички контролни органи от години – и когато Пеевски беше скромен депутат с един стар автомобил в имуществената си декларация, и когато започна ударно да трупа милиони и да се афишира като преуспял бизнесмен, въпреки че продължаваше да преживява с една депутатска заплата. Нима точно КПКОНПИ ще каже друго? Човекът вече е толкова (официално) богат и могъщ, че може да си купи всичко. А шефът на КПКОНПИ даже подчерта, че депутатът от ДПС е един от най-големите данъкоплатци в страната и че е толкова проверяван, че темата вече трябва да бъде затворена веднъж завинаги.

Тези дни Пламен Георгиев направи и друго важно и многозначително заявление: “Има сигнали за корупция срещу депутати от всички политически сили. Въпросът е дали ще можем да съберем достатъчно данни, които да предоставим на прокуратурата”. Което може да се тълкува и така – на всеки можем да намерим “несъответствия, но може и да не намерим.

И Трайков, и Дянков вероятно ще бъдат напълно оправдани, защото прокурорските обвинения са съшити с бели конци – досега два пъти съдебни състави връщат делата обратно на прокуратурата, за да обясни къде точно вижда престъпно поведение на бившите министри. Но това не връзва ръцете на КПКОНПИ. Нея оправдателните присъди не могат да я спрат, защото тя се занимава с т. нар. “гражданска конфискация”, за която е достатъчно имуществото да е с “недоказан” произход. Такъв е законът.

Затова определено трябва да ни притеснява, че комисията напира за нови правомощия – иска да вербува свои хора по частни фирми, за да разобличава лошите, да арестува. Става все по-страшно и зловещо. Особено ако аршинът на комисията мери избирателно.

Юлиана Бончева

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране