22.12.2016 | 16:52
Ако изборите бяха днес: Разликата между ГЕРБ и БСП е едва 2%
Проектите на Радан Кънев и Христо Иванов събират 1%

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,3% от имащите право на глас, а за БСП – 18,4%, показват данни от проучване на “Галъп”. За Обединените патриоти – НФСБ, ВМРО и “Атака” – гласа си биха дали 10,1%, за ДПС – 6,3%, за партията на Веселин Марешки – 5,2%, а за Реформаторския блок – едва 3,3 на сто от избирателите.

ДСБ и АБВ имат по 1,4% подкрепа, а 1,2% – за БДЦ. Около процент са стойностите и за “Движение 21” на Татяна Дончева. С по-нисък резултат остават, ДОСТ на Лютви Местан, “Зелените” и “Глас народен” на Светльо Витков.  Експериментално тестване на потенциала на нов десен проект на лидера на ДСБ Радан Кънев дава ориентировъчни нива от 1,5%. Потенциалът на партията на Христо Иванов “Да, България” към този момент е около 1%. Жизнеността на тези проекти ще зависи най-вече от успеха на кампаниите и от коалиционната им политика, смятат от “Галъп”.

Потенциална партия на шоумена Слави Трифонов пък показва високи стойности от 12%, като в идните месеци този потенциал би могъл да расте и би променил електоралната картина.  4,8% биха гласували с “Не подкрепям никого”, а 21,7% твърдят, че изобщо няма да упражнят правото си на вот.  Социолозите коментират, че преднината на ГЕРБ изглежда намаляла, инерцията на Патриотите и Марешки остава видима, а влизането на РБ може да се гарантира при сериозна кампания.

Резултатите показват моментното състояние и нагласи в неспокойно политическо време и са очевидно повлияни и от отминалите президентски избори. Затова и няма как да са прогнози за изборния резултат, подчертават социолозите. Данните са от телефонен сондаж на “Галъп интернешънъл” сред 1007 пълнолетни българи между 19-и и 21-ви декември. Изследването е независимо от външно финансиране.

Най-вероятно предсрочните парламентарни избори ще се проведат напролет. БСП настояват това да се случи още на 26-и март. Датата ще бъде насрочена от новия президент Румен Радев, който бе подкрепен от левицата. Лидерът й Корнелия Нинова вече направи заявка, че и на парламентарния вот ще победят ГЕРБ, както и на този за държавен глава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране