16.08.2023 | 14:40
Алексей Петров е застрелян в София!
Бизнесменът е убит в главата. С него е била и жена, която е простреляна в гърдите

Бившата барета Алексей Петров е убит. Все още няма официално потвърждение от властите.

По първоначална информация убийството е станало в района на неработещия лифт до Воденицата в Драгалевци. Сигналът за стрелбата е подаден в 12.40 ч., потвърдиха от Спешна помощ. Петров е убит на място, пристигналите медици само са констатирали смъртта му. С него е имало жена, която е простреляна в гърдите. Тя е откарана в “Пирогов” в тежко състояние. Настанена е в противошокова зала.

БНР твърди, че Петров е застрелян с пушка в района на лифта на Драгалевци.

Входът на квартала откъм Околовръстното шосе е блокиран.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова, заедно с двама от заместниците й Христо Кръстев и Ивайло Илиев, са на мястото на убийството.

Срещу Алексей Петров през годините имаше две покушения, при които той по чудо оцеля. Първият път – на 15 август 2002 г., той бе прострелян на излизане от басейна “Спартак”. Петров беше ранен на четири места, но след тежки операции, той остана жив и се върна към нормален живот.

Вторият път срещу него бе стреляно с гранатомети на 29 октомври 2015 г. в София, като само бронираният му мерцедес го спаси. Тогава той обяви награда от 100 000 долара. Много бързо МВР установи и обвини група от украински граждани. Хванат и осъден на 10 години бе само организаторът на покушението Роман Логвиненко. Считаните за преки извършители на атентата Артьом Темпински и Максим Чорний и до момента не са открити.

Алексей Петров бе подсъдим по делото “Октопод”, но бе оправдан. По това дело той бе показно арестуван от МВР на 10 февруари 2010 г. заедно с още 13 души. Тогавашният министър Цветан Цветанов обяви, че Петров е тартор на престъпна група, която се занимавала със силово събиране на дългове и рекет, сводничество, разпространение на наркотици, незаконно придобиване на значителни финансови средства, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС. По думите на Петров от онова време, който изобщо не се признава за виновен, при ареста му го карали няколко пъти да ляга и да става, за да станат добре снимките на МВР, които бяха пуснати по онова време от пресцентъра. След 11 години съдебни дела, накрая Петров бе окончателно оправдан.

Той е роден на 23 април 1962 г. в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. После е част от Специализирания отряд за борба с тероризма. През годините се твърди, че през октомври 1985 г., тогавашния старшина Петров участва активно в залавянето на терориста Зорге, член на комунистическата ултралява терористична организация „Баадер Майнхоф”, известна с взривове на далекопроводи и предприятия, похищения на политици и банкери. Тогава той получава и награда. След 1990 г. напуска СОБТ и започва бизнес, основно застрахователен. Става съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан“ и „Спартак“.

През 2008 г. Петров беше осветен като секретен сътрудник. След като бе разкрит, той бе назначен за личен съветник на тогавашния председател на ДАНС Петко Сертов. По онова време се разкри, че бил сътрудник на всички последни вътрешни министри. Той имаше огромен бизнес, включващ застраховане и таксиметрови услуги. Дори стана доцент и доктор в УНСС с дисертацията “Развитие на фирмената сигурност в условията на пазарна икономика”.

Алексей Петров е работил в една от най-елитните части на вътрешното министерство – баретите, и е един от лидерите на Съюза на бившите барети. Дълги години е треньор на националния отбор по карате, после е президент на Управителния съвет на националната федерация по този спорт. Преди години е имал обща фирма не с кого да е, а с бившия премиер Бойко Борисов. Фактор е в Съюза за стопанска инициатива. Беше дори в надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране