28.12.2022 | 16:01
Ама това било реклама за Народния…
Ще излязат ли скелетите от гардероба за униженията в професията?

Нямало скандал в Народния, казва директорът му Васил Василев, ама този скандал бил реклама. Сигурно е голяма реклама, че имена като драматурга Карабашлиев и режисьорът Гърдев подадоха оставки. И директорът нарича известен режисьор и бивш директор на театъра „лицето Морфов“, част от актьорите подписват писма срещу министъра, защото се изказал за скандала, дето го няма, и т. н.

Всичко това не може да мине така – „тихо, няма нищо, да забравим“.

Но нещо изненадващо се разбра покрай тия писма – в Народния театър на щат имало 79 актьори! Числото се чу, след като от театъра искаха да покажат, че повечето (49) подкрепяли нещото, което не било скандал.

В цяла България има между 900 и 1000 професионални актьори и близо една десета от тях са на щат в Народния? Това да не е театър за трудоустроени на социални помощи? Или луксозен пансион? Трупа с 20-30 актьори – иди дойди. Ама 79!?

Няма значение дали имало актьори със заплати от 5 хил. лева, както каза министърът на културата Минеков, или с по 3-4 хил. В други театри има актьори с по 700-800 лева заплата. Ама да не ги противопоставяли в съсловието. Ами това противопоставяне е реалност, някой вече го е създал.

Актьорството е една от най-унизителните професии в мизерната ни държава. Винаги е имало фаворити и фаворитки. Но в повечето театри бюджетите са жалки, няма спонсори. Актрисите тук и там ги карат да ходят да ухажват спонсори за постановки, да се унижават.

Актьор, който се е посветил на това поприще, какъв мъж е, с 800 лева заплата? Някой представя ли си как се чувства? Като може да печели много повече в друг занаят, който не изисква нито талант, нито кой знае какви интелектуални способности, но той продължава да играе в театър.

Или отношението към актрисите. Неотдавна една призна за насилие над нея и я засипаха с ругатни и обиди. Ако актрисите си отворят устата, още и от времето на соца до сега, ще се окаже, че у нас има десетки скандали като този с Харви Уайнстейн. В миналото са стигали и до стаята за почивка на генералния секретар на ЦК на БКП в партийния дом.

Дано покрай това, което не било скандал в Народния, да се чуе малко за положението в тази професия. И понеже театърът в обезлюдяващата държава все по-трудно се издържа, особено извън София, държавата трябва да гарантира един минимален доход за актьорската професия в театрите (но не колкото минимална работна заплата), а оттам нагоре всеки да си докарва според представления, участия тук и там, и др.

Същото е и за балета – има по-малко от 200 балерини и балетисти в България, които карат да се пенсионират на възраст вече невъзможна за танц на сцена. Няма за тях преквалификация, както е в Германия, примерно.

Интересно, сега директорът на Народния ще почне ли да съкращава от трупата на Народния театър онези, които не са подписали писмо в негова подкрепа?

Иван Бакалов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране