20.06.2020 | 12:10
Ананиев няма да удължава извънредната обстановка
България е сред страните с най-малко заразени на 100 хил. души население - около 5%

В страната в момента няма ситуация, в която министърът на здравеопазването да предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка след 30 юни. Това съобщи министър Кирил Ананиев в интервю за радио “Дарик”.

Според него това не значи, че не трябва да се спазват основните противоепидемични правила. Те включват задължително носене на маски в лечебни заведения, аптеки, градския транспорт и изискването за 50% запълняемост на театрални и концертни зали. Сервитьорите в заведенията трябва да са с маска, когато сервират и са в пряк контакт с клиентите, напомни Ананиев.

Министърът подчерта, че България е сред страните с най-малко заразени на 100 хил. души население – около 5%, докато в други се достига до 15% и дори 40%. До края на месеца Европейската комисия ще решава какъв трябва да е делът заразени в трети страни, под който да бъде разрешено влизането на територията на Евросъюза.

Под 14-дневна карантина е поставена една от групите на детска градина “Пролет” в Панагюрище, съобщи БНР. Причината е положителна проба на Covid-19 на четиригодишно дете. В детското заведение е направена дезинфекция.
От понеделник ще бъде тестван персоналът на детското заведение, както и децата, но със съгласието на родителите им. Разходите по масовото тестване ще поеме общината, увери кметът Никола Белишки.

Под карантина са поставени още 14 души, близки на семейството. Властите смятат, че случаят няма връзка със заразената служителка от паспортното звено в полицията в Панагюрище. Там под карантина са поставени 11 души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране